Opoja.net
Meka Mish

Dy arsyet më të forta se përse nuk duhet të bëni vetëvrasje

Dy arsyet më të forta se përse nuk duhet të bëni vetëvrasje

Rreth një në 5,000 persona bën vetëvrasje çdo vit, ndërkaq një numër shumë i madh i njerëzve janë në periudha depresive dhe kanë mendime për ta kryer atë akt.

Por, vetëvrasja asnjëherë nuk është zgjidhje, e këtë jua vërteton edhe Dr. Jordan Peterson, transmeton Telegrafi.

Kur një person me depresion të thellë i ishte afruar dhe i kishte thënë: “Jam duke planifikuar të bëjë vetëvrasje së shpejti. Përse nuk duhet ta bëjë këtë?”, Peterson ishte ndalur, kishte menduar thellë dhe i kishte listuar katër arsye se përse nuk duhet ta bënte këtë.

1: Do t’i lini me pasoja njerëzit e dashur

“Mendoni si do të reagonte çdo njeri që ju njeh për vdekjen tuaj: anëtarët familjarë, miqtë, si do të ishte jeta e tyre pa ju në të?”, e kishte pyetur Peterson atë. “Me veprimin tuaj ju mund t’i torturoni ata në një mënyrë nga e cila nuk mund të shërohen asnjëherë më. Ju nuk mund ta rregulloni vetëvrasjen e dikujt. Ju ngecni me të. Çfarë nëse e fajësojnë veten? Ata mund ta jetojnë tërë jetën duke e fajësuar vetveten jo për çfarëdo vdekje, për vdekjen tuaj; vdekjen e dikujt që e kanë dashur shumë.

Unë kam pasur klientë të cilët asnjëherë nuk ishin shëruar nga vetëvrasja e një anëtari familjar. Dekada më vonë, ata ende janë duke e torturuar veten për atë ndodhi. Duke i dhënë fund jetës suaj, ju mund të jeni duke i dhënë fund edhe jetës së dikujt tjetër. Ju thjesht mund të jenë duke ia bartur të gjithë dhimbjen që jeni duke e ndjerë personave që i dashuroni. A është kjo ajo çfarë dëshironi?”

2: Ia keni borxh vetes – dhe familjes – për ta shikuar çdo alternativë tjetër të mundshme

Arsyeja e dytë është se me siguri nuk i keni analizuar të gjitha zgjidhjet e mundshme për problemet me të cilat jeni duke u ballafaquar. Imagjinoni nëse i jepni fund jetës tuaj, dhe zgjidhja të ishte shumë e lehtë. Kjo është shumë e mundshme. Eksplorojeni çdo alternativë tjetër – flisni me psikolog, provoni antidepresues, mbajeni veten të zënë, blini edhe një këlysh nëse është e nevojshme. Në plot kuptimin e fjalës, bëni çmos.  /Telegrafi/

Mos i humb

Menaxhimi i dhimbjes së shpinës

Opoja.net

Përse lakra Kale është në kulmin e piramidës shëndetësore

Opoja.net

Në Kosovë nis zbatimi i projektit “Vizitat shtëpiake”

Opoja.net

Ilaçi më i mirë natyral për t’ia ndalë kollin fëmijës

Opoja.net

Përfitimet që i ndodhin trupit nëse nuk hani mish

Opoja.net

Çfarë është sistemi i imunitetit dhe si ta forcojmë atë

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net