Opoja.net

Ishulli me 500 banorë, ku fliten 9 gjuhë

Në një ishull të Paqësorit, ku jetojnë vetëm 500 banorë, fliten 9 gjuhë të ndryshme. Por si kuptohen mes njëri-tjetrit, apo janë të gjithë poliglotë? Kjo veçanti ka ngjallur kërshërinë e studiuesve, të cilët kanë kuptuar që për të arritur komunikimin shfrytëzojnë një mekanizëm që rezulton të jetë vërtetë efikas.

Komuniteti ‘Warruwi’, ishullit të vogël Australian South Goulburn, e praktikon të ashtuquajturin multilinguizëm perceptive. Pavarësisht se aty fliten anglishtja dhe 8 gjuhë të tjera indigjene, të gjithë kuptohen me njëri-tjetrin, duke folur secili idiomën e vet. Pra çdokush kupton pak ose shumë nga gjuhët e tjera, dhe përgjigjet me fanatizëm vetëm në gjuhën e vet, transmeton KJ.

Sipas linguistes australiane Ruth Singer, gjuha në këtë ishull konsiderohet si një pasuri klanore, dhe të flasësh një gjuhë tjetër perceptohet sikur nuk është një e drejtë që të përket.

Ky rregull i pashkruar respektohet rigorozikisht, ndërkohë që nuk ka asnjë rregull për t’i kuptuar të gjitha gjuhët që bashkëjetojnë brenda këtij komuniteti, pra secili ka të drejtë t’i kuptojë, por pa i përdorur.

Mos i humb

Mos e drejtoni veturën kur keni pak karburant, kjo është arsyeja

Opoja.net

Hamburgeri më i shtrenjtë në botë, i përgatitur edhe me pluhur ari (Foto)

Opoja.net

Fjalë të urta popullore: Ai që t’bërtet shumë, të del i mirë n’fund!

Opoja.net

Ju kujtohet loja me gjarpër në Nokia 3310? Ja ku mund ta shkarkoni tani

Opoja.net

Aeroplani kthehet prapa, pasi nëna e harroi fëmijën në aeroport

Opoja.net

Myslimanët ruajnë Kur’anin e punuar me dorë si pasurinë më të madhe në shtet

Opoja.net

Motoçikleta me të cilën mund t’i bëni 805 km me 4 litra naftë

Opoja.net

Rita Ora viziton Kosovën në prill për punë bamirësie

Opoja.net

Test: Sa numra shihni në këtë figurë? Përgjigja nuk është aq e thjeshtë!

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net