Opoja.net
Meka Mish

Namazxhau I Opojës

Namazxhau I Opojës

Në mes të fushëgropës së Opojës ngritët paksa e lartësuar, që ka pamje e një kodre artificial në formë elipse, mbuluar me druaj plepi, që ruan civilizimin e lashtë dhe në të cilën gjendet objekti islam Namazxhau I Opojës.

Emri Namazxhah përbëhet prej dy fjalëve persiane, prej fjalës namaz që e ka kuptimin në gjuhën shqipe falje, dhe fjalës gjah me kuptim vend, mejdan, hapsirë e hapur, që do të thotë object kulti për faljën e namzait në hapsirën e hapur – natyrë.

Mendohet se në vitet e ’20 të shekullit XVI objektin islam të namazxhahut e ndertoi pushtetari osman Mehmet Kukli beu. Në vitin 1530 Kukli beu ndërtoi xhaminë e pare në këtë trevë dhe falja e namazit kaloi nga falja e namazit në hapesirë te hapur në xhami.

Sot kjo xhami është në Mbrojtjen e Monumenteve të Kulturës dhe është xhamia më e vjetër në Opojë. Për këtë ka shkruar edhe Konsulli rus Jastrebov në librin e tij “Stara Serbia” I cili thotë ”nga kodra në të cilen ishte Sarajie Kukli beut, ne anen veriperendimore te fushes se Opojes, mu ne mes te kesaj fushe eshte namazxhau I Opojes, I cili eshte mjafte I ngjajshem me namazxhaun e Prizrenit. Ne kete vend sipas tradites Kukli beu me ushtaret e tij ka kryjer faljen e namazit te madherishem dhe ka bere ritualin e kurbanit (therjes se dashit).

Objektet fetare islame te quajtura “Namazxhahe” edhe pse në numër të vogle paraqesin një vlerë të madhe për kulturën materilae dhe trashegemin kulturore e historike ten je vnedi. Sipas te dhenave aktuale në tërë Ballkanin sot egzistojnë katër sosh në Prizren, Opojë, Bosnje dhe Bullgari.

Mos i humb

Qytetarët pastrojnë, Komuna shpenzon: Mbi 65 mijë euro të raportuara si shpenzime për mirëmbajtjen e rrugëve dimërore

Fari Kolloni

Qendra e VV-së në Dragash kërkon shkarkimin e Seljman Osmanit

Fari Kolloni

Kryetari Shabani anulon konkursin për mësimdhënës të kimisë në shkollën e Kosavës

Fari Kolloni

Banorët e Blaçit mbesin mbi 35 orë pa ujë, akuzojnë Komunën dhe operatorin ekonomik për keqmenaxhim të projektit

Fari Kolloni

Qytetari nga Brruti: zv/Kryesuesi i KK në Dragash e udhëheq komunën paralele të Gorës

Fari Kolloni

Nga QKMF e Dragashit paratë nuk depozitohen me kohë në llogari

Fari Kolloni
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net