Opoja.net
Meka Mish

Pit-pidak e Guxhaz në mesin e trashëgimisë kulturore

Veç muzeve të njohura, Kosova ka edhe shumë koleksione të artefakteve, jo të zakonshme, që befasojnë këdo dhe që shtrihen në çdo fushë, nga natyra tek arti, nga zejet tek etnologjia, nga arkaikja tek fetarja, nga materialja tek shpirtërorja.

Trashëgimia kulturore jomateriale shpirtërore, në vete përmban mënyrat, paraqitjet, shprehjet, gjuhën, njohuritë dhe krijimtarinë popullore, si dhe veglat, objektet, artizanalet dhe hapësirat kulturore që përfaqësojnë ato, dhe që bashkësitë, grupet, por kur është rasti, edhe individët i pranojnë si pjesë përbërëse të trashëgimisë së tyre kulturore, shkruan FaktePlus

Në mesin e Trashëgimis Shpirtërore hyjnë Eposi i Kreshnikëve, Okaria, Plisi, Vallet e Karadakut e të tjera, të cilat janë përcjellur e ruajtur brez pas brezi.

Po ashtu si trashëgimi Shpirtërore konsiderohen edhe lojërat Pit-pidak, Filxhana e Guxhaz.

Ato ende ruhen e përcillen gjenerat pas gjenerate./FaktePlus

Gjiganti

Mos i humb

Si përcaktohet vlera e një diamanti

Opoja.net

Pesë mundësi për të financuar biznesin tuaj edhe nëse nuk keni para

Opoja.net

Njihuni me djaloshin i cili është në gjendje që “automatikisht” të flasë, lexojë dhe shkruajë mbrapsht

Opoja.net

A e dini pse 1 Maji mbeti si Dita e Punëtorëve?

Opoja.net

Hyri në librin e rekordeve Guinness duke e shtyrë automjetin për 100 kilometra

Opoja.net

Çudia e fundit në Restelicë, delja hypi mbi kulmin e një shtëpie (Foto)

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net