Opoja.net

Pse Zvicra ka sistemin më të mirë shëndetësor në botë?

Sigurimi shëndetësor është ndryshe i detyrueshëm për të gjithë qytetarët dhe kjo rregullohet me ligj

Përveç vlerësimit për stabilitetin pothuajse të përsosur ekonomik dhe politik, ajo ka sistem shëndetësor të shkëlqyeshëm. Kjo ndoshta ka edhe një shpjegim për moshën mesatare të Zvicrës (83 vjet), duke tejkaluar Shtetet e Bashkuara të Amerikës në gati 4 vjet, shkruan albinfo.ch.

E drejta themelore e siguruar nga paketa e sigurimit bazë shëndetësor në Zvicër është ndihma e disponueshme mjekësore për të gjithë ata që jetojnë në vend.

Sigurimi shëndetësor është ndryshe i detyrueshëm për të gjithë qytetarët dhe kjo rregullohet me ligj.

Çfarë e bën Zvicrën të veçantë:

Qeveria mbulon sigurimin e detyrueshëm shëndetësor për ata me të ardhura të ulëta.

Pacientët kanë qasje të drejtpërdrejtë në të gjitha llojet e kujdesit shëndetësor.

Sigurimi shëndetësor i lejon pacientët të zgjedhin mjekun e tyre.

Koha e pritjes është minimale.

Pushimi i lehonisë: përfshin kujdesin parashkollor, lindjen e fëmijës, qëndrimin një javë në spital dhe vizitat pas lindjes nga një person i trajnuar.

Por jo gjithçka është mirë, ky sistem ka disa mangësi:

Kostoja e sigurimit shëndetësor po rritet më shpejt sesa pagat, kështu që njerëzit e klasës së mesme ose të klasës së ulët duhet të ndajnë shumicën e të ardhurave të tyre për të siguruar kujdesin shëndetësor.

Konsumi zviceran kur është fjala për shëndetin është shumë i lartë në krahasim me vendet e tjera evropiane.

Disavantazhet janë të panjohura kur keni ajër të pastër, stres minimal dhe shumë aktivitete – në këtë rast, ndoshta nuk do të keni nevojë për sigurim shëndetësor.

Mos i humb

70 vjet NATO

Opoja.net

Nuk u pranua në Universitetin e Prishtinës, pranohet në Universitetin e Gjenevës

Opoja.net

Zviceranët po blejnë gjithnjë e më pak në Gjermani

Opoja.net

BB prezanton raportin ekonomik për Kosovë dhe vendet e Ballkanit

Opoja.net

Sa para merr një refugjat në Zvicër?

Opoja.net

Shqiponja e Xhakës zgjidhet fotografia më e mirë e vitit në Zvicër

Opoja.net

Gjermania jep lajmin e keq për shqiptarët që zihen duke punuar në të zezën

Opoja.net

Sot shënohet Dita Botërore e Ujit

Opoja.net

Senati zviceran miraton marrëveshjen për pensionet e kosovarëve

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net