Opoja.net

Interneti feston ditëlindjen e 50-të: Ja mesazhi i parë i transmetuar online

Teknologji
Interneti feston ditëlindjen e 50-të: Ja mesazhi i parë i transmetuar online

Ajo që ne sot quajmë ‘internet’, me fuqinë për të lëvizur zgjedhjet ekonominë dhe trendet, ka fillet në një rrjet të vogël me vetëm katër nyje: në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles; Institutin e Kërkimeve Stanford; UC Santa Barbara; dhe Universiteti i Utah.

Mesazhi i parë i dërguar mbi atë rrjet, më 29 tetor 1969, ishte vetëm me dy shkronja: LO.

Por ajo që ndodhi me të vërtetë është që programuesi i UCLA, Charley Kline, u ul në një kompjuter SDS Sigma 7 dhe u përpoq të regjistrohej në sistemin pritës të Institutit të Kërkimeve Stanford SDS 940 nga Agjensia e Projekteve të Kërkimit të Avancuar, e njohur edhe si Arpanet.

Kline po përpiqej të shtypte komandën LOGIN, por sistemi u rrëzua vetëm pas dy shkronjave të para.

Sigurisht që duhej të kalonin disa dekada të tjera përpara se bota në internet të gjente ndonjë aplikim komercial, së pari si një asortiment i çuditshëm i grupeve të lajmeve, protokolleve të transferimit të skedarëve dhe bisedave të stafeve.

Gjërat evoluan gjatë viteve ’80 me shërbime komerciale si CompuServe, Prodigy dhe në fund AOL, duke na çuar në vitet ’90 dhe shfryztëzimin komercial nga publiku.

Mesi i viteve ’90 panë ardhjen e world wide web (www) dhe e-mail u bë protokolli mbizotëruese në internet. Që nga atëherë, interneti ka përfshirë gati çdo aspekt të jetëve tona. /Telegrafi/

Loading...

Mos i humb

Facebook ofron sistemin e pagesave ‘Facebook Pay’

Opoja.net

Facebook korrigjon gabimin që automatikisht ndez kamerën

Opoja.net

Chrome së shpejti do të ju paralajmëroj për ueb faqet që janë të ngadalshme

Opoja.net

Një mjet i vogël satelitor ju lejon të dërgoni mesazhe, pa rrjet celular apo të internetit

Opoja.net

Tani edhe zyrtarisht,Kina punon në teknologjinë 6G

Opoja.net

Adobe lansoi më në fund aplikacionin Photoshop për iPad

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net