Opoja.net

Kërkohet edhe licencimi i institucioneve private për të kryer testime të Koronavirusit

Kosova
Kërkohet edhe licencimi i institucioneve private për të kryer testime të Koronavirusit

Krijimi i kapaciteteve të reja testuese, kërkohet edhe licencimi i institucioneve private për të kryer testime.

Me propozimin e Ministrisë së Shëndetësisë, Qeveria e Republikës së Kosovës ka miratuar një sërë masash për luftimin e pandemisë COVID 19, me të cilat ka obliguar Ministrinë e Shëndetësisë dhe institucionet kompetente shëndetësore që të rrisin kapacitetet me shtretër dhe pajisje mjekësore përkatëse, për të trajtuar rastet e prekura me COVID 19.

Po ashtu, me vendimin e ri qeveritar, Ministria e Shëndetësisë obligohet për krijimin e kapaciteteve të reja testuese në regjione dhe licencimi i institucioneve private shëndetësore për të kryer testime për COVID-19, në përputhje me ligjet në fuqi.

Këto masa parashihen në vendim:

Riorganizimin e klinikave në kuadër të SHSKUK-së, duke krijuar shtretër dhe hapësira shtesë;

Krijimin e kapaciteteve shtesë me shtretër dhe hapësira në spitalet rajonale;

Krijimin e kapaciteteve shtesë me shtretër dhe hapësira spitalore në institucione private shëndetësore në përputhje me ligjet në fuqi.

Në këtë funksion obligohen Ministria e Shëndetësisë dhe institucionet kompetente shëndetësore të rrisin kapacitetet me personel shëndetësor të nevojshëm për trajtimin e rasteve të prekura me COVID 19, duke përfshirë:

Riorganizimin e personelit shëndetësor në shërbim të rasteve të prekura me COVID 19;

Mobilizimi i stafit shëndetësor në nivel vendi, duke përshirë sipas nevojave edhe ata profesionistë shëndetësorë që nuk janë të angazhuar momentalisht;

Në veçanti, të shtohen kapacitetet në shërbimin e mikrobiologjisë, infektologjisë dhe shërbimeve të tjera të lidhura drejtpërdrejt me rastet COVID 19.

Obligohen Ministria e Shëndetësisë dhe institucionet kompetente shëndetësore të ndërmarrin veprimet e nevojshme dhe të menjëhershme për të realizuar testimet virologjike, duke përfshirë:

Shfrytëzimin e plotë të kapaciteteve ekzistuese për testim;

Krijimin e kapaciteteve të reja testuese në regjione;

Licencimi i institucioneve private shëndetësore për të kryer testime për COVID 19, në përputhje me ligjet në fuqi;

Prioretizim i testimit të personave më në nevojë.

Obligohen Ministria e Shëndetësisë dhe institucionet kompetente shëndetësore të ndajnë buxhetin e nevojshëm për blerjen e:

deri në 100,000 teste virologjike;

deri në 500,000 vaksina për gripin sezonal;

të bëhen porositë e nevojshme për vaksinën eventuale kundër COVID-19, në përputhje me protokollet e Komisionit Evropian dhe OBSH-së;

7 aparateve për testim,

Terapive specifike për trajtimin e të prekurve me COVID 19 në përputhje me protokollet e Komisionit Evropian dhe OBSH-së;

Ndarjen e buxhetit për angazhimin e personelit shëndetësorë shtesë sipas nevojës;

Pajisjeve mbrojtëse për personelin shëndetësor sipas nevojës;

Pagesën shtesë për angazhimin shtesë të personelit shëndetësor.

Loading...

Mos i humb

Kosovari bën tatuazh premtimin e fillimit të pandemisë

Opoja.net

Situata me Covid-19 në Kosovë: Janë 750 shtretër të gatshëm, në plan që të shtohen edhe 100

Opoja.net

Behgjet Pacolli i uron shërim të shpejtë Avdullah Hotit

Opoja.net

Disa sëmurën rëndë e disa e kalojnë virusin pa simptoma, por pse ndodh kjo gjë?

Opoja.net

Kusari me akuza ndaj Hotit, thotë se në Dragash mund të ketë infektuar persona tjerë

Opoja.net

Këto janë komunat ku u konfirmuan rastet e reja me COVID-19

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net