Opoja.net

Këshilla se si të mbrojmë shëndetin nga i ftohti

Shëndeti
Këshilla se si të mbrojmë shëndetin nga i ftohti

Gjatë dimrit, organizmi dhe zemra  punojnë më shumë për të përballuar të ftohtin. Kjo mund të jetë  veçanërisht e rrezikshme për të moshuarit dhe të sëmurët kronikë.

Nëse qëndroni gjatë në të ftohtë,  temperatura trupore mund të bjerë nën 35° C e me kalimin e kohës  organizmi nuk funksionon më siç duhet duke rrezikuar shëndetin; shkakton  ngushtim të enëve të gjakut dhe  përshpejtim të ritmit të zemrës. Gjatë  qëndrimit jashtë, pjesët më të ekspozuara si koka, këmbët e duart mund  të ngrijnë. Në fillim ato humbasin ndjeshmërinë, skuqen dhe dhembin, e  më pas ngrijnë duke u bërë gri dhe të padhimbshme.

Nëse kryeni sforcim fizike në ambiente të jashtme, rrezikoni të përkeqësoni sëmundjet e zemrës.

Dimri dhe temperaturat e ftohta mund ta dëmtojnë shëndetin tuaj, por ju mund të jeni mirë nëse ndiqni këto këshilla:

 • Vishuni ngrohtë dhe përdorni shall, doreza dhe kapuç kur jeni në ambiente të jashtmedhe tëftohta.
 • Evitoni të qëndroni gjatë në ambiente të jashtme në ditët e ftohta, me erë dhe sidomoskur jeni tëlagur.
 • Evitoni të dilni jashtë në orët e para të mëngjesit dhe orët e vona tëdarkës.
 • Ecni me kujdes e me hapa të vegjël dhe duart jashtëxhepave.
 • Ushqehuni me ushqime të ngrohta e të lëngshme të përbëra nga mishi,  bishtajoret, perimet, drithërat, por edhe fruta që përmbajnë vitamina  dheminerale.
 • Pini sa më shumë ujë dhe lëngje, sidomos nëse jeni të sëmurë dhe qëndroni vazhdimisht nështëpi.
 • Qëndroni në ambiente të ngrohta dhe të ajrosura herë pas here.  Temperatura ideale për ambientin e brendshëm është 20-23° C, dhe ajrosja  duhet të bëhet disa herë për të siguruar lagështinë e duhur për rrugët e  frymëmarrjes dhe për të ulur përqendrimin e mikrobeve në shtëpi. Mund  të mbani një enë me ujë tek radiatori për të siguruar lagështinë e  ajrit. Sigurohuni gjithashtu që dyert dhe dritaret të jenë të izoluara  sa më mirë. Edhe mbingrohjet e shtëpisë mund të jenë të dëmshme ashtu si  dhe ngrohjet medru apo gaz, që mund të çlirojnë gazra të dëmshme për  organizmin. Ndaj duhet që ambientet e brendshme të ajrosen mirë disa  herë gjatë ditës, dhe të siguroheni që nuk keni rrjedhje gazrash.

Disa nga sëmundjet që mund të shfaqen ose përkeqësohen si pasojë e të ftohtit në dimër janë:

 1. Sëmundje të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes: skuqje apo dhimbje  deri në infeksiontë bajameve, veshëve, hundës dhe sinuseve(sinuzite).
 2. Sëmundje të rrugëve të poshtme të frymëmarrjes: gripi dhe viroza të ndryshme, acarim i astmës deri në infeksione tëmushkërisë.
 3. Dhimbje koke si pasojë e spazmave/ngushtimit të enëve të gjakut nëkokë.
 4. Rritje e tensionit arterial dhe përkeqësim të tij tek të sëmurëtkronikë.
 5. Shtrëngime gjoksi deri në infarkte tëzemrës.
 6. Probleme të qarkullimit të gjakut si: morthi, sklerodermia,etj..
 7. Fraktura, ndrydhje dhe dëmtime të tjera si pasojë e rrëshqitjeve nëakull.
 8. Ngrirjet e ekstremiteteve deri në amputime (prerje) tëtyre

Për t‘u mbrojtur nga virozat e ndryshme  të stinës së ftohtë, të gjithë personat me faktorë risku (përveç  foshnjave nën 6 muajsh) duhet të vaksinohen me vaksinën antigrip vit pas  viti.

Nëse sëmureni:

 1. me grip apo një nga virozat estinës:
 • Përdorni medikamente për të ulur temperaturën- Paracetamol kur ajo  të rritet mbi 38-38,5° C. Nëse temperatura zgjat për më shumë se 3-5  ditë dhe është mjaft rebele, atëherë drejtohuni tek mjeku ifamiljes.
 • Për të qetësuar kollën, përdorni qumësht me mjaltë, çaj me sherebelë, dafinë, bli, etj dhe ajrosni herë pas hereambientet.
 • Ushqehuni më mirë dhe me sa më shumë lëng mishi (sidomos lëng  pule),fruta, perime, duke mos harruar edhe shtimin e lëngjeve. Disa  ushqime me veti anti- inflamatore apo anti-mikrobiale, shumë të mira për  mbrojtjen imunitare, janë: xhinxheri, mjalti, hudhra, qepa, agrumet,  lakra, specat, mollët dhe dardhët e pjekura, ekinacea,etj…
 • Futni këmbët në ujë të ngrohtë për 10 minuta nëdarkë.
 • Mos përdorni antibiotikë, pa këshillën emjekut.
 1. Në rastet kur temperatura e pacientit vazhdon të mos bjerë, fillon  të shfaqet vështirësianë frymëmarrje, dhimbje veshi, fyti, koke, apo  kraharori dhe gjendja e përgjithshme rëndohet, atëherë mund të keni një infeksion të rrugëve të sipërme apo të poshtme të frymëmarrjes, për të cilin duhet të konsultoheni patjetër me mjekuntuaj.
 2. Nëse keni probleme të qarkullimit të gjakut si:  morthi, scleroderma, etj…nuk duhet të dilni nga shtëpia pa përdorur  kremrat e këshilluar nga mjeku dhe duhet të mbani sa më ngrohtë pjesët e  ekspozuara duke përdorur dorashka leshi, shall, kapuç,etj
 3. Nëse qëndroni gjatë në të ftohtë, organizmi juaj nuk arrin të  prodhojë aq nxehtësi sa harxhon, dhe ju do të filloni të vuani nga ulja e temperaturës trupore e  me kalimin e kohës do të ndiheni të lodhur, të mpirë dhe konfuzë. Kjo,  pasi si pasojë e ngushtimit të enëve të gjakut në tru; ai fillon të mos  mendojë qartë dhe pastaj lëvizjet fillojnë të ngadalësohen, deri kur  temperatura e trupit të bjerë nën 35° C deri në ngrirje. Shenjat e para  të ngrirjes janë mungesa e ndjeshmërisë, skuqja dhe dhimbjet në indet e  lëkurës dhe nënlëkurës në ekstremitete (kokë, këmbë e duar) dhe zonat më  të ekspozuara si fytyra, veshët, etj. Në raste të tilla nuk duhet të  masazhohen pjesët e ngrira, por duhet të futeni menjëherë në një ambient  të ngrohtë dhe të pini pije të ngrohta që të rrisin temperaturën e  trupit, duke evituar përdorimin e alkoolit. Kujdes nëse lëkura merr  ngjyrë të zbehtë deri në të verdhë- jeshile, pasi mund të shkojë deri në  gangrenizim që kërkon dhe amputimin e tyre.
Loading...

Mos i humb

E konfirmojnë ekspertët: Kornoavirusi bartet edhe përmes ajrit

Kushtrim Guraj

Pulat mund të shkaktojnë një pandemi të re, 100 herë më të keqe se Koronavirusi

Kushtrim Guraj

Ja pse është shumë e rëndësishme të vendosim maska kur dalim në publik

Kushtrim Guraj

Çka është Remdesiviri dhe pse po e kërkojnë të gjithë?

Kushtrim Guraj

A duhet t’i ushqejnë fëmijët me gji nënat e infektuara me Covid-19, flasin nga OBSH

Kushtrim Guraj

Zbulim i ri: Versioni i ri i Covid-19 përhapet shpejt, por nuk është i rëndë

Kushtrim Guraj
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net