Opoja.net

Me gjithë kufizimet importi i veturave të vjetra shënon ngritje rekorde

Kosova
Me gjithë kufizimet importi i veturave të vjetra shënon ngritje rekorde

Edhe pse në Kosovë u duk se po i vije fundi importit të veturave të përdorura, kjo për arsyen se të njëjtat po konsiderohen një prej shkaktarëve të ndotjes së ambientit, fillimi i vitit 2019 ka shënuar  importin më të madhe të kësaj kategorie që prej hyrjes në fuqi të ligjit që ndalon importin e veturave më të vjetra se 10 vite.

Sipas të dhënave të Doganave të Kosovës, dhënë për FaktePlus gjatë muajit janar dhe shkurt janë importuar 2.374 vetura të përdorura. Kurse vetura të reja kanë hyrë vetëm 372 copë.

Vlera e përgjithshme e këtyre automjeteve është rreth 25 milion euro.

Në periudhën e njëjtë kohore të vitit 2018, ishin importuar vetëm 1.573 vetura të përdorura dhe 511 vetura të reja.

Të hyrat kryesore kryesisht janë nga importi i veturave të përdorura.

Dogana e Kosovës ka rritur të inkasoj në buxhetin e shtetit mbi 3 milion euro vetëm nga doganimi dhe akciza, gjatë muajve Janar dhe Shkurt të këtij viti.

Kjo vlerë ishte dukshëm më e vogël gjatë periudhës së njëjtë të vitit të kaluar, ku ishin inkasuar diku rreth 2 milion e gjysme euro nga akciza dhe doganimi.

Sipas të dhënave vlera e këtij importi sillej mbi 20 milion euro.

Ndryshe, sa i përket importimit të veturave prej vendeve të Bashkimit Evropian ekzistojnë disa kategori për të cilat nuk i brengos ligji i ri, ato janë, personat me nevoja të veçanta, invalidet e luftës si dhe lirimet nga organizatat për gjësendet e personave të hendikepuar.

Ndërkaq, lirimet për automjetet janë të përcaktuara me ligj. E, kushtet për lirim të plotë nga detyrimet e importit, mjetet e transportit parashihen nga neni 331 deri tek 338. /FaktePlus

Loading...

Mos i humb

Ambasada e Kosovës në Austri njofton qytetarët për procedurat që duhet ndjekur në rast kthimi në vendlindje

Opoja.net

Qeveria heq reciprocitetin ndaj Serbisë, Hoti: Presim që edhe pala serbe të heq pengesat

Opoja.net

Qeveria Hoti e dominuar nga burrat, shoqëria civile kritikon numrin e ulët të grave në ekzekutiv

Opoja.net

IKSHPK apelon të qytetarët, bizneset dhe gastronomia që në mënyrë strikte t’i respektojnë rekomandimet ndaj COVID-19

Opoja.net

Prishet koalicioni mes LVV-së dhe LDK-së në Prizren

Opoja.net

Edhe 11 raste me coronavirus dhe dy të shëruar në Kosovë

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net