Opoja.net
Meka Mish

Muzeu etnologjik në Dragash (Foto)

Dragashi sot është një qytezë e vogël me një pazar javor ku njerëzit vijnë për të blerë dhe për të shitur nga e tërë komuna por edhe nga fshatrat e zonës së Kukësit dhe Prizreni. Është qendër administrative komunale me institucionet kryesore si: Kuvendi komunal, policia, objekti i mjekësisë familjare, gjimnazin, zjarrfikësit, Qendrën për punë sociale, qendrën për punësim, bibliotekën komunale, shtëpinë e kulturës, dy banka, një hotel dhe dyqane zejtare e tregtare. Me disa mëhallë shqiptare e gorane, me dy xhami dhe me një rrugë kryesore të asfaltuar me trotuare me kubëza dhe shtëpi të ndërtuara bukur me oborr.

Me nismën e CHWB – suedeze dhe kryetarit të komunës Salim Jonuzi u formua Forumi për Trashëgiminë kulturore e historike të komunës, me mjete të përbashkëta rinovuan disa objekte me vlerë të madhe për trashëgiminë tonë të pasur, e cila ishte e rrezikuar që të zhdukej, janë rinovuar: Muliri dhe valanica në Bellobrad, Namazgjahu në Buzës të Opojës, Mulliri në Dragash dhe Leshtane, tyrbja e Selim Dedës në Restelicë dhe shtëpia e Ismail Abazit në Bresanë.
Por objekti më i rëndësishëm për këtë komunë u ngrit në Dragash ai është Muzeu Etnologjik, Ky Muze në të ardhemën do të jetë edhe atraksioni turistik më i dëshiruar i kësaj komune.
Ku do të ekspozohen veshjet opojane e gorane, veglat e punës e të parëve tanë, enë të përditshmërisë, etj.
Muzeu përbëhet nga një sallë sipas standardeve dhe me një oborr të mëdh ku do të ekspozohen veglat më të mëdha si qerre, plugje, kosha drithi e bari, etj.
Shumë njerëz kanë shitur shumë artefakte për hekur të vjetër, mu për këtë lutën të gjithë ata që posedojnë ndonjë artefakt t’ia ofrojnë këtij muzeu për ta begatuar, ruajtur dhe mbrojtur trashëgiminë tonë kulturore e historike.

Shkruar nga Muharrem Qafleshi

Mos i humb

Dragashi argëton diasporën me Festival folkloriko – burimor

Opoja.net

Është nënshkruar kontrata për zgjerimin e rrugës Zhur-Dragash-Zaplluxhe-Brod

Opoja.net

Theren me thikë dy pylltar në Dragash

Opoja.net

Të mërkuren sërish është aksidentuar një kamion në dalje të fshatit Plavë të Dragashit, fatmirësisht pa të lënduar

Opoja.net

Dhjetë të akuzuarit mohojnë se kishin lejuar bagëtitë të kullosnin në pronën e të dëmtuarit

Opoja.net

Ankohen për punimet – Komuna thotë se janë ngatërruar (Video)

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net