Opoja.net

Ndryshimet në LK dhe EL për sezonin 2018/19, UEFA i sqaron të gjitha në detaje

Sport
Ndryshimet në LK dhe EL për sezonin 2018/19, UEFA i sqaron të gjitha në detaje

Sezoni 2018/19 në Ligën e Kampionëve dhe atë të Evropës do të fillojë me disa ndryshime.

Që tifozët të jenë sa më të njohur me rregullat e reja, UEFA ka shpjeguar në detaje sistemin e ri.

– Ndryshimet kyçe:

Do jenë 26 skuadra që do të futen direkt në fazën e grupeve të Ligës së Kampionëve, duke përfshirë fituesin e LK-së dhe EL-së.

Çdo skuadër e eliminuar në kualifikimet e LK-së do të ketë një shans të dytë në Ligën e Evropës.

Janë 17 skuadra që tani që futen në grupet e Ligës së Evropës, me dhjetë skuadra që transferohet nga ‘play-offët’ e Ligës së Kampionëve dhe rundi i tretë kualifikues. Plus 21 skuadra që kualifikohen nga dy rrugë të ndryshme.

Do ketë një rund preliminar (paraprak) në kualifikimet për Ligën e Kampionëve (do luhet një mini-turne eliminues) dhe Ligës së Evropës (me ndeshje vajtje-ardhje).

Do të ketë ndryshim edhe në orare, 18:55 dhe 21:00, ky orar vlen për të dy garat.

LIGA E KAMPIONËVE:

Faza e grupeve:

Tani do të jenë 26 skuadra që do të kualifikohen nga koeficienti i ligave.

Të kualifikuarit direkt do të jenë fituesi i Ligës së Kampionëve dhe ai i Evropës.

Katër skuadrat e para në ligat: Spanjë, Gjermani, Angli dhe Itali (16)

Dy skuadrat e para nga: Franca dhe Rusia (4)

Kampionët e ligave të radhitura nga vendi shtatë dhe dhjetë: Portugalia, Ukraina, Belgjika dhe Turqia (4)

Nëse fituesi i Ligës së Kampionëve kualifikohet nga liga e vet, vendi do të mbushet nga kampioni i ligës i renditur si e njëmbëdhjeta (Republika e Çekisë).

Nëse fituesit e Ligës së Evropës kualifikohen në LK nga liga e tyre, vendi do të mbushet me skuadrën që renditet e treta në ligën e pestë (Franca, Ligue 1).

Një ligë mund të ketë maksimum pesë skuadra në fazën e grupeve.

Kualifikimet:

Këtu kemi dy rrugë: Ajo e kampionëve dhe e ligave. Skuadrat hyjnë në listë nga koeficienti i ligave të llogaritura në fundin e sezonit 2016/17.

‘Rruga e Kampionëve” (Katër vende në grupe):

Kjo rrugë mbledh kampionët e federatave që renditen nga vendi 11 e më poshtë, këtu përfshihet edhe një rund preliminar dhe tri runde tjera kualifikuese dhe ai i play-offit:

Rundi preliminar (një mini-turne eliminues): Marrin pjesë katër ekipe

Rundi i parë kualifikues: Marrin pjesë 33 ekipe, plus fituesi i rundit preliminar

Rundi i dytë kualifikues: Futen tri ekipe, plus 17 nga rundi i parë

Rundi i tretë kualifikues: Dy ekipe futen, plus dhjetë fitueset nga rundi dytë

Play-offi: Futen dy ekipe, plus gjashtë fitueset nga rundi i tretë

Të gjitha ekipet e eliminuara nga rundi preliminar deri te ai i tretë do të kenë një tjetër mundësi në kualifikimet për Ligën e Evropës, kurse të eliminuarit në play-off do luajnë direkt në grupet e EL-së.

‘Rruga e ligave’ (Dy vende në grupe):

Kjo rrugë përfshinë skuadrat që kanë përfunduar në pozitën e tretë në ligat e renditura në vendin e pestë dhe të gjashtë, si dhe nën-kampionët e ligave që renditën si të shtatat deri të ato të pesëmbëdhjetat. Këtu kemi tri runde kualifikuese:

Rundi i dytë i kualifikimeve: Futen gjashtë skuadra

Rundi i tretë kualifikues: Futen pesë skuadra, plus tri që kanë fituar në rundin paraprak

Play-offi: Katër ekipet fituese nga rundi i tretë

Të gjitha ekipet e eliminuara në rundin e dytë do t’i jepet një shans i dytë duke u futur në rundin e tretë kualifikues të Ligës së Evropës. Ato që eliminohet në rundin e tretë dhe play-offit shkojnë direkt në fazën e grupeve të Ligës së Evropës.

LIGA E EVROPËS:

Faza e grupeve:

Do të jenë 17 skuadra që do të kualifikohen direkt nga koeficienti i ligave nga sezoni 2016/17.

Dy skuadra nga pesë ligat e pra: Spanja, Gjermania, Anglia, Italia dhe Franca (10)

Një skuadër prej ligës së renditur si e gjashta deri te ajo e 12-ta: Rusia, Portugalia, Ukraina, Belgjika, Turqia, Republika Çeke dhe Zvicra (7)

Dhjetë skuadra futen në grupe direkt nga Liga e Kampionëve: Gjashtë që eliminohen nga ‘Rruga e ligave’ dhe katër të eliminuara nga play-offi i ‘Rrugës së kampionëve’.

Kualifikimet:

Nga sezoni 2018/19 do të jenë dy rrugë: ‘Rruga e kampione’ dhe ‘Rruga e ligave’. Skuadrat futen nga koeficienti i ligave nga fundi i sezonit 2016/17.

‘Rruga e kampionëve’ (Tetë vende në grupe)

Kjo rrugë përfshinë ekipet e eliminuara në Ligën e Kampionëve nga rundi preliminar dhe ai i tretë kualifikues. Janë tri runde edhe këtu:

Rundi i dytë kualifikues: 20 skuadra të eliminuara nga rundi preliminar dhe i parë të Ligës së Kampionëve.

Rundi i tretë kualifikues: 10 skuadra të eliminuara nga rundi i dytë kualifikues i Ligës së Kampionëve, plus dhjetë fituesit e rundit të dytë kualifikues të EL-së

Play-offi: Gjashtë ekipet e eliminuara nga rundi i tretë kualifikues i LK-së dhe plus dhjetë fituesit e rundit të tretë kualifikues të EL-së.

‘Rruga e ligave’ (13 vende):

Kjo rrugë përfshinë 55 ligat dhe plus ekipet e eliminuara nga rundi i dytë kualifikues i Ligës së Kampionëve.

Rundi preliminar: Futen 16 skuadra

Rundi i parë kualifikues: Futen 86 skuadra, plus tetë fituese nga rundi paraprak

Rundi i dytë kualifikues: Futen 27 skuadra, plus 47 fitueset nga rundi i parë

Rundi i tretë kualifikues: Futen 15 skuadra (Përfshihen ekipet tri ekipet e eliminuara nga rundi i dytë kualifikues i LK-së), plus 37 fitueset nga rundi i dytë.

Play-offi: 26 fituesit e rundit të tretë.

Orari i ndeshjeve të Ligës së Kampionëve për sezonin 2018/19:

26 qershor: Gjysmëfinalet e rundit preliminar

29 qershor: Finalja e rundit preliminar

10/11 korrik: Ndeshjet e para nga rundi i parë kualifikues

17/18 korrik: Ndeshjet e kthimit nga rundi i parë kualifikues

24/25 korrik: Ndeshjet e para nga rundi i dytë kualifikues

31 korrik/1 gusht: Ndeshjet kthyese nga rundi i dytë kualifikues

7/8 gusht: Ndeshjet e para nga rundi i tretë kualifikues

14 gusht: Ndeshjet kthyese nga rundi i tretë kualifikues

21/22 gusht: Ndeshjet e para nga play-offi

28/29 gusht: Ndeshjet kthyese nga play-offi

18/19 shtator: Ndeshjet e para në fazën grupore

2/3 tetor: Ndeshjet e dyta në fazën grupore

23/24 tetor: Ndeshjet e treta në fazën grupore

6/7 nëntor: Ndeshjet e katërta në fazën grupore

27/28 nëntor: Ndeshje e pesta në fazën grupore

11/12 dhjetor: Ndeshjet e gjashta në fazën grupore

12/13/19/20 shkurt: Ndeshjet e para nga rundi 16-të

5/6/12/13 mars: Ndeshjet kthyese nga rundi i 16-të

9/10 prill: Ndeshjet e para nga çerekfinalet

16/17 prill: Ndeshjet e kthimit nga çerekfinale

30 prill/1 maj: Ndeshjet e para nga gjysmëfinalet

7/8 maj: Ndeshjet e kthimit nga gjysmëfinalet

1 qershor 2019, e shtunë: Finalja në Estadio Metropolitano, Madrid

Orari i ndeshjeve në Ligën e Evropës për sezonin 2018/19:

28 qershor: Ndeshjet e para nga rundi preliminar

5 korrik: Ndeshje e kthimit nga rundi preliminar

12 korrik: Ndeshje e para nga rundi i parë kualifikues

19 korrik: Ndeshje e kthimit nga rundi i parë kualifikues

26 korrik: Ndeshje e para nga rundi i dytë kualifikues

2 gusht: Ndeshjet kthyese nga rundi i dytë kualifikues

9 gusht: Ndeshjet e para nga rundi i tretë kualifikues

16 gusht: Ndeshjet kthyese nga rundi i tretë kualifikues

23 gusht: Ndeshjet e para të play-offit

30 gusht: Ndeshjet e kthimit të play-offit

20 shtator: Ndeshjet e para të fazës së grupeve

4 tetor: Ndeshjet e dyta të fazës së grupeve

25 tetor: Ndeshjet e treta të fazës së grupeve

8 nëntor: Ndeshjet e katërta të fazës së grupeve

29 nëntor: Ndeshjet e pesta të fazës së grupeve

13 dhjetor: Ndeshjet e pesta të fazës së grupeve

14 shkurt: Ndeshjet e para të rundit 32

21 shkurt: Ndeshjet kthyese për rundin 32

7 mars: Ndeshjet e para nga rundi 16

14 mars: Ndeshjet kthyese nga rundi 16

11 prill: Ndeshjet e para nga çerekfinalet

18 prill: Ndeshjet kthyese nga çerekfinalet

2 maj: Ndeshjet e para nga gjysmëfinalet

9 maj: Ndeshjet kthyese nga gjysmëfinalet

29 maj 2019, e mërkurë: Finalja në Stadiumin Olimpik, Baku.

Loading...

Mos i humb

Presidenti i Barcelonës paralajmëron marrjen e vendimeve të rëndësishme për klubin

Fari Kolloni

Pas humbjes 8:2, Pique i gatshëm të largohet nga Barcelona

Fari Kolloni

Kjo nuk i kishte ndodhur që nga viti 1946, Barcelona pësoi një ndër humbjet më të thella në histori

Fari Kolloni

Willian thyen heshtjen, tregon pse zgjodhi Arsenalin

Fari Kolloni

Davies tregon një histori interesante, ja ҫfarë i tha babai i tij kur mësoi për duelin me Lionel Messi

Fari Kolloni

Pioli kërkon përforcime në tre pozicione këtë verë

Fari Kolloni
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net