Opoja.net

Rreth 900 punëkërkues, përfitues të subvencionimit të pagave

Kosova
Rreth 900 punëkërkues, përfitues të subvencionimit të pagave

Rreth 860 është numri i punëkërkuesve të sektorit privat që kanë përfituar nga programi për subvencionimin e pagave nga Qeveria e Kosovës dhe organizatat ndërkombëtare në Kosovë, thonë zyrtarë qeveritarë.

Programi për subvencionimin e pagave, që ka filluar të zbatohet nga fillimi i vitit të kaluar, ka për qëllim përkrahjen e punëdhënësve, të cilët ofrojnë mundësi punësimi për qytetarët e pa punë, të cilët janë të regjistruar në zyrat komunale të punësimit.

Programi nënkupton pagesën e së paku 50 për qind të pagave për punëtorët e rinj, për një periudhë 6, 9 ose 12 muaj, shuma e së cilës nuk mund të jetë më e lartë se paga minimale në Kosovë.

Zëvendësministrja e Punës dhe Mirëqenies Sociale, Rita Hajzeraj, ka thënë për Radion Evropa e Lirë se programi është duke u zbatuar dhe se nga ai kanë përfituar tashmë një numër i konsiderueshëm i personave.

“Gjatë vitit 2015, numri i punëkërkuesve të cilët kanë përfituar nga program i subvencionimit të pagave është 484 punëkërkues, prej tyre 222 femra. Kurse prej fillimit të këtij viti e deri më sot (e premte) numri i përfituesve nga ky program është 304 persona, prej tyre 81 femra. Ndërkaq, 60 të tjerë kanë përfituar në Komunën e Vitisë, projekt ky që përkrahet nga Ministria e Punës, Komuna e Vitisë dhe organizatat ndërkombëtare”, ka thënë Hajzeraj.

Me gjithë rëndësinë e këtij programi, përfaqësues të komunitetit të biznesit e konsiderojnë të vogël numrin e përfituesve.

Kryetari i Aleancës Kosovare të Biznesit, Agim Shahini, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, ka thënë se situata e kompanive private nuk është e lakmueshme dhe nevoja për mbështetje financiare nga institucionet shtetërore është e domosdoshme.

Sipas tij, përveç subvencionimit të pagave, autoritetet kompetente duhet që të gjejnë edhe forma tjera për ndihmë komunitetit të biznesit në mënyrë që të rritet numri i punësimit.

“Ky numër është tepër i vogël,tepër i limituar në krahasim më kërkesat dhe nevojat e tregut. Më të vërtet operatorët ekonomik kanë shumë nevojë për ndihmën e institucioneve shtetërore”, ka thënë Shahini.

Në anën tjëtër, Rita Hajzeraj tregon se interesimi i kompanive për këtë program nuk është i vogël, kurse përfituesit më të mëdhenj janë punëtorë në sektorin e shëndetësisë dhe ndërtimtarisë.

“Interesimi i kompanive është jashtëzakonisht i madh, pasi participimi bëhet gjysmë për gjysmë. Do të thotë 50 për qind të pagës e financon kompania private, kurse pjesën tjetër e financojnë donatorët tonë që i kemi në bashkëpunim më Ministrinë. Kurse profesionet, i kemi të gjitha, por një numër më i madh vërehet tek sektori i ndërtimtarisë dhe i shëndetësisë”, ka thënë Hajzeraj.

Në programin për subvencionimin e pagës, që bashkë-financohet nga Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale dhe Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), mund të aplikojnë të gjitha bizneset që veprojnë në Kosovë dhe te gjitha llojet e aktiviteteve ekonomike.

Loading...

Mos i humb

Veterani i UÇK-së ndalohet nga Policia turke pasi Serbia ka dërguar emirin e tij në Interpol

Opoja.net

Qytetarët të shqetësuar, publikohen pamjet të reja të xhandarmërisë serbe duke patrulluar në Kosovë

Opoja.net

Do të sanksionohen personat që thonë se nuk ka virusi, vjen reagimi nga Labi

Opoja.net

Situata me koronavirus në vendin tonë: 3.961 raste aktive dhe 303 të vdekur, mbi 400 pacientë të hospitalizuar

Opoja.net

Ministri i Shëndetësisë nesër do të vizitoi Bujanocin dhe Preshevën

Opoja.net

Votohet në shqyrtim të parë projektligjin për parandalimin dhe luftimin e COVID-19

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net