Opoja.net

Siberia regjistron temperatura alarmante prej 48 gradë Celsius

Shifrat të pabesueshme të temperaturave janë regjistruar në Siberi. Më 20 qershor, dy satelitë evropianë matën një temperaturë prej 47.7 gradë Celsius në rajonin e Siberisë Arktike.

Bëhet fjalë për temperaturën e tokës kështu që nuk është një rekord i temperaturës. Temperatura e ajrit në atë zonë në atë kohë ishte rreth 30 gradë Celsius.

Sidoqoftë, është ende një temperaturë jashtëzakonisht e lartë për vendin dhe një nxehtësi e tillë mund të përshpejtojë shkrirjen e mëtejshme të ngrirjes së përhershme dhe të përshpejtojë ndryshimin e klimës. Gjegjësisht, akulli i përjetshëm parandalon depozitat antike të gazit serë të hyjnë përsëri në atmosferën e Tokës, shkruan livescience.

Një vit më parë, më 20 qershor 2020, në të njëjtën zonë të Siberisë, u regjistrua një temperaturë rekord e ajrit për atë periudhë – 38 gradë Celsius.

Për vite me radhë, temperaturat mesatare në Arktik janë rritur më shpejt se kudo tjetër në botë, dhe arsyeja më e madhe për këtë është shkrirja e akullit të detit për shkak të ngrohjes globale. /Telegrafi/

710

A mendoni se keni nevojë për të terhequr para nga trusti juaj ?

Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net