Të mirat dhe të këqijat për të punuar në Zvicër

Rajoni
Të mirat dhe të këqijat për të punuar në Zvicër

Pothuajse të gjithë lexuesit u pajtuan se pagat ishin tërheqëse për të punuar në Zvicër

Zvicra njihet si një nga vendet më të bukura në botë, por gjithashtu edhe një nga vendet më ideale për të punuar.

Por, të punosh në Zvicër, ka shumë të mirë dhe disa të këqija. “The Local”, ka renditur disa prej tyre, duke i pyetur lexuesit e saj, përcjell albinfo.ch.

Të mirat për të punuar në Zvicër

Pothuajse të gjithë lexuesit u pajtuan se pagat ishin tërheqëse për të punuar në Zvicër. Kur u pyetën për përfitimet e punës në Zvicër, përgjigjet më të shpeshta të lexuesve ishin ‘paratë’, ‘paga’ dhe ‘paga e lartë’, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjithashtu edhe sistemi efikas i transportit publik në Zvicër ishin një ndër benefitet për të punuar në Zvicër, sepse nuk kanë nevojë të stresohen nëse do të arrijnë vonë.

“Transporti publik. Është e lehtë të llogarisësh sa kohë duhet të shkosh në punë, atëherë nuk mund të humbasësh takimet, intervistat për punë ose të vonohesh në punën tënde”, tha lexuesi Gabriel.

Për Wendy Farden, i cili jeton në Lausanne, aspektet pozitive të punës në Zvicër ishin “bukuria, transporti dhe paga”.

Bërja e miqësive gjatë gjithë jetës ishte një arsye tjetër pse të huajt e duan punën në Zvicër.

Vështirësitë

Disa të anketuar shprehën mendime rreth përpjekjes së tyre për t’u përshtatur dhe të ndiheshin të vlefshëm në vendin e punës si punëtor i huaj.

“Unë jam një i huaj, kështu që nga këndvështrimi im, një nga aspektet më të vështira është që të duhet të provosh veten dy ose tri herë më shumë sesa vendasit. Edhe me të njëjtin nivel të arsimimit ose përvojës profesionale, ju ende shikoni si inferior ose më pak të aftë”, tha Matheus Graziano, nga Lenzburg në kantonin e Argaut.

“Është shumë e vështirë për të vërtetuar vlerën tuaj kur ata injorojnë pothuajse çdo arsim apo përvojë që keni pasur jashtë Zvicrës ose Evropës. Dhe për të kuptuar dialektin”, tha Gabriel Carvalho, nga Zürich.

Lexues të tjerë gjetën të vështirë të mësonin një gjuhë ose dialekti të ri.

Një lexues komunikoi zhgënjimin e tij me gjuhët zvicerane: “Nxënësit mësojnë gjermanisht, bashkëpunëtorët zviceranë flasin gjermanisht-zviceranisht. Kjo e bën të vështirë integrimin. Zvicra ka nevojë për një gjuhë, jo për katër zyrtare dhe një jozyrtare (anglisht)”.

Ndërkohë, si mësues, Wendy Farden gjen që bilanci i punës dhe jetës në Zvicër është i vështirë për të arritur.

Të anketuarit e sondazhit në përgjithësi kanë rekomanduar të huajt të mësojnë një gjuhë zyrtare në mënyrë që të komunikojnë në punë. Ata gjithashtu këshilluan t’i njihni të drejtat tuaja në punë dhe të jeni të durueshëm me vendasit zviceranë, përcjell tutje albinfo.ch.

“Mësoni gjuhën dhe dialektin e kantonit ku jetoni. Kjo do të jetë vendimtare me intervistat e punës, kontaktet e biznesit dhe formimin e marrëdhënieve me fqinjët zviceranë”, tha Gabriel Carvalho.

“Mësoni rreth pagës para intervistës. Nëse nuk e njihni rangun e pagave, mund të përfundoni me një rrogë më të ulët sesa bashkëpunëtorët tuaj zviceranë që bëjnë të njëjtën punë, ose synoni shumë të lartë dhe mos merrni punë. Pagat nuk janë të përfshira në reklamat e punës – ju keni për të negociuar atë në intervistë”, këshilloi një lexues tjetër

Vala e dytë e koronavirusit, vendet e BE-së rikthejnë masat kufizuese

Opoja.net

Kosova me ngecje të lartë në mësimnxënie 

Opoja.net

Johnson paralajmëron valën e dytë të koronavirusit në Britani

Opoja.net

Vdes gjykatësja Ginsburg – zëri i të drejtave të grave në SHBA

Opoja.net

Tensionet mes Kinës dhe SHBA-së, çfarë po ndodh mes dy superfuqive botërore

Opoja.net

Fauci jep këshilla se si të mbrohemi nga COVID-19

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net