Opoja.net

Vendos Zvicra: Të kthyerit në Kosovë do të marrin pensionet

Rajoni
Vendos Zvicra: Të kthyerit në Kosovë do të marrin pensionet

Dhoma Nacionale e Parlamentit të Zvicrës ka ratifikuar Marrëveshjen sociale Zvicër Kosovë, me 115 vota pro 60 kundër dhe dy abstenime.

Po ashtu, me shumicë votash është hedhur poshtë kërkesa e SVP-së për referendumin fakultativ lidhur me marrëveshjen.

Para kësaj është zhvilluar një debat i shkurtë por mjaft i polarizuar në mes të përfaqësuesve të të gjitha partive dhe qeverisë nga njëra anë dhe SVP-së, nga ana tjetër.

Gjatë ditës, në Parlamentin Federal të Zvicrës ka filluar debati për miratimin e Marrëveshje së Sigurimeve Shoqërore në mes të Zvicrës dhe Kosovës, marrëveshje kjo që njihet më shumë si marrëveshje për pensionet, shkruan albinfo.ch.

Temën në debat e ka futur në emër të komisionit për çështje sociale, deputeti i CVP-së nga Kantoni Valis, Benjamin Roduit. Ai ka shpjeguar rrethanat të cilat kanë sjellë në vitin 2010 ndërprerjen e marrëveshjes që funksiononte deri në atë kohë.

Roduit ka shtuar se në vitin 2017 kanë filluar bisedimet për një marrëveshje të re, përcjell albinfo.ch. Pa këtë marrëveshje, ka thënë ai, shumë më tepër kosovarë vendosin të qëndrojnë në Zvicër. Ndërsa kostoja e marrëveshjes është 16 milionë franga në vit. Për këtë arsye, komisioni social rekomandon miratimin e marrëveshjes.

Ndërsa deputeti i SVP-së nga Neuchateli, Raymond Clottu, në emrin e grupit të tij parlamentar ka kërkuar që marrëveshja të mos miratohet. Për më tepër ai ka kërkuar që kjo marrëveshje t`i nënshtrohet një referendumi fakultativ.

Sipas tij, Kosova mbetet edhe më tutje një shtet fragjil. “Ish luftëtarët, veteranët e UÇK-së drejtojnë këtë shtet, ku shpesh veprojnë si struktura të ngjashme me klanet”. Kjo e favorizon korrupsionin…

Ndërsa ministri Alain Berset, në kompetencat e të cilit është edhe resori i punëve sociale, në arsyetimin e marrëveshjes ka thënë se bëhet fjalë për “persona të cilët për shumë vite kanë paguar kontributet dhe me këtë kanë kontribuuar në mirëqenien e Zvicrës. Me marrëveshjen, jepet mundësia që të hiqet padrejtësia e cila deri sot është në fuqi”.

“Kosova është shteti i vetëm trashëgimtar i ish Jugosllavisë me të cilin Zvicra nuk ka marrëveshje në fushën esociale. Dhe kjo me këtë marrëveshje duhet të rregullohet”, ka thënë deputeti i BDP-së nga Berna, Lorenz Hess.

Loading...

Mos i humb

Mësimi në distancë nuk i realizoi objektivat

Opoja.net

Maqedonia e Veriut: Virusi rrit papunësinë në mesin e të rinjve

Opoja.net

Protestat zhvendosen në ngjarje përkujtimore për Floydin

Opoja.net

BE-ja, sa afër, aq larg marrëveshjes Kosovë-Serbi

Opoja.net

Dita e parë e qeverisë vlerësohet “e zymtë”

Opoja.net

Burime diplomatike në Bruksel: Serbia pezullon fushatën kundër Kosovës

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net