Opoja.net

Zvicra me rregulla të reja për punësim

Rajoni

Nëse planifikoni të jetoni dhe të punoni në Zvicër për më shumë se tre muaj, do t’iu duhet një leje. Këto lëshohen nga autoritetet kantonale. Lloji i lejes që merrni do të varet nga faktorë që përfshijnë nacionalitetin tuaj, aftësitë tuaja dhe çdo kuotë relevante që janë në vend.

Zvicra ka një sistem të dyfishtë për lejimin e punëtorëve të huaj në vend: bashkësia evropiane dhe shtetasit e Shoqatës së Tregtisë së Lirë (EFTA) janë shtetas të vendeve të treta janë në një grup të dytë dhe janë në gjendje të jetojnë dhe të punojnë në këtë vend, sipas kushteve të Marrëveshjes për Lirinë e Lirë të Personave (AFMP).

Njerëzit nga këto vende kërkojnë vetëm një leje qëndrimi, e cila gjithashtu përdoret edhe si leje pune. Këto leje nuk janë të lidhura me një kanton të vetëm, por ju duhet të informoni autoritetet nëse ndryshoni adresën tuaj. Ju gjithashtu mund të ndryshoni punë ose të merrni vetëpunësim, përcjell albinfo.ch.

Vini re se në përgjithësi do t’iu jepet leje qëndrimi në qoftë se keni një kontratë pune të nënshkruar me detaje për numrin e orëve të punës dhe kohëzgjatjen e pozicionit.

Megjithatë, njerëzit nga vendet e BE-së dhe EFTA-së, të cilët nuk janë ekonomikisht aktivë, si për shembull, pensionistët dhe studentët, mund të kenë të drejtën e një leje qëndrimi nëse ata mund të provojnë se kanë fonde të mjaftueshme për të mbështetur veten dhe që kanë sigurim shëndetësor.

Nëse jeni shtetas i BE-së ose EFTA-së, gjithashtu mund të vini në Zvicër dhe të kërkoni punë për një periudhë deri në tre muaj pa pasur nevojë për të marrë një leje.

Nëse gjuetia juaj e punës zgjat më shumë se tre muaj dhe ju keni fonde të mjaftueshme, ju mund të aplikoni për një leje qëndrimi të përkohshme që do t’iu lejojë të vazhdoni të kërkoni për tre muaj të tjerë.

Kjo mund të zgjatet deri në një vit nëse ka dëshmi të mjaftueshme që gjuetia juaj e punës mund të jetë e suksesshme. /Telegrafi/

Mos i humb

Dita Botërore e Urbanizimit

Opoja.net

Sot në Cyrih prezantohet libri “Kurthet terminologjike në funksion të mohimit të gjenocidit në Kosovë”

Opoja.net

Njeriu që fitoi 5 miliardë dollarë në 48 orë

Opoja.net

Vendet e BE-së shpenzuan 7.8 miliardë euro për kafe

Opoja.net

Toka në rrezik! Pesë vjetët e fundit, periudha më e nxehtë e regjistruar ndonjëherë në planet

Opoja.net

Tregu evropian i veturave shënon rënie

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net