Opoja.net

Ndërtimet e Mehmet Kuklibeut në Zinovë

Xhamia e Mehmet Kuklibeut

Xhamia e vjetër e Zinovës-në Bresanën e sotme, mban emrin e ndërtuesit të saj-Mehmet Kuklibeu. Viti i saktë i ndërtimit të kësaj xhamie nuk dihet, pasi që deri më sot nuk u gjet ndonjë dokument ose pllakë e të dhënave të kësaj xhamie. Siç kuptojmë nga vakufnamja e Kuklibeut, kjo xhami është ndërtuar para vitit 1538, apo siç merret për bazë në disa shkrime përafërsisht viti 152520 ose 1530, pra kuptohet se ajo është ndërtuar para se të shkruhej kjo vakufname nga Kuklibeu. Hapësira e xhamisë së vjetër është me këto dimensione: 12.15 x 13.50 metra, kurse muret e saj janë të trasha mbi 1 metër. Kjo xhami është nën mbrojtjen e Institutit të Monumenteve të Kulturës të Kosovës, i evidentuar me numrin 153/99, në arkivin e Prishtinës.21

Një pjesë e Bresanës në vitin 1968.

Xhamia e vjetër “Mehmet Kuklibeu” dhe mektebi në Bresanë, foto: 31. 10. 1998.

Ndërtimet e tjera të Kuklibeut në Zinovë

Pos xhamisë në Zinovë, nga vakufnamja e tij mësojmë se Kuklibeu në kompleksin e xhamisë ka ndërtuar edhe: një mekteb, 22 një shadërvan, 23 një hamam, 24 sipas stilit të hamameve turke, banjo publike, një tyrbe-gjurmët e të cilave janë të qarta edhe sot. Kuklibeu, po ashtu ndërtoi edhe një mesxhid25 lagjeje, një saraj dhe qeshmen e sarajit, të cilat sot gjenden në fshatin Kuklibeg.

Këto të dhëna janë marrë nga libri “Zinova” monografi fetare nga autori Kasam Muhameti, në ditët në vazhdimë do të publikojmë edhe disa shkëputje tjera nga ky libër. /Opoja.net

Mos i humb

Me rastin e Ditës së Librit, Qendra e VV në Sharr dhurojnë libra në Biblotekën e Qytetit

Opoja.net

Nxënësit e shkollës “28 Nëntori” në Bresanë mbollën lule për nder te ditës së Tokës

Opoja.net

Ciceronët e ardhshëm të gjuhës angleze prezantuan vendet turistike të Prizrenit

Opoja.net

Fitim Tefiku nga Opoja pjesë e sportit më të ri të Kosovës ” Badminton “

Opoja.net

Janë mbajtur ligjërata nga të rinjet e kuvendit të Dragashit për nder të Javës Ekologjike

Opoja.net

Lëvizja VV në Sharr me aksion simbolik për Ditën Ndërkombëtare të Tokës

Opoja.net

Çudia e fundit në Restelicë, delja hypi mbi kulmin e një shtëpie (Foto)

Opoja.net

Fshati Zaplluxhe vendbanimi më i skajshëm i Opojës

Opoja.net

Manifestohet dita e shkollës “Ruzhdi Berisha” njëherit përvjetori i 50-të i kësaj shkolle (Foto)

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net