A duhet të ndalohet përdorimi i telefonave celularë në shkolla?

Opoja.net Opoja.net Teknologji

Spanja po godet përdorimin e telefonave celularë në shkolla, duke vendosur ndalime totale ose të pjesshme për shumë pajisje që shumë mësues dhe prindër thonë se nuk janë të nevojshme.

Në të gjithë Spanjën, grupet e WhatsApp kanë qenë të zhurmshme me prindërit që debatojnë për një nga temat më “përçarëse” në vend: nëse shkollat duhet të ndalojnë telefonat celularë.

Një nga bisedat më të mëdha në grup filloi në Barcelonë – dhe shpejt fitoi më shumë se një mijë anëtarë – dhe shtroi pyetjen nëse telefonat celularë duhet të lejohen apo jo në objektet arsimore.

Anëtarja themeluese e grupit, dhe nëna e tre fëmijëve të moshës shkollore, Elisabet Garcia Permanyer, tha për mediat lokale se ajo nuk donte t’i dorëzohej normës së presionit social që sapo një nxënës të hyjë në shkollën e mesme, atij duhet t’i lejohet telefoni i tij celular, shkruan Euronews, përcjell Telegrafi.

Biseda në grup, e cila tani përfshin rreth 10,000 prindër nga lagje të ndryshme në të gjithë qytetin, përdoret për të ndarë informacione së bashku me çdo pyetje që nënat dhe baballarët mund të kenë për përdorimin e celularit.

Ai është përdorur gjithashtu për të nisur iniciativat: e para është një dokument që prindërit mund të nënshkruajnë, duke u angazhuar që të mos i blejnë fëmijëve të tyre celular – deri në moshën 16 vjeç.

Sipas raportit të fundit të UNESCO-s mbi monitorimin arsimor global, një në katër vende ka miratuar ligje që ndalojnë përdorimin e telefonit celular në klasa.

Është sigurisht një temë e nxehtë në Evropë për momentin, por jo e lehtë për t’u pajtuar të gjithë, vlerëson shkrimi i Euronews.

Madje vetëm brenda Spanjës, rajone të ndryshme autonome kanë qasje të ndryshme.

Disa zgjedhin një ndalim të plotë ligjor të celularëve në objektet arsimore, ndërsa të tjerët kanë një qasje më të butë.

Ndalimi total – opsioni i vetëm?

Siç thekson shkrimi i Euronews, qasja më e butë duket se nuk po funksionon shumë mirë.

Këtë vit, shumë shkolla spanjolle kanë vendosur rregulla më të rrepta kur bëhet fjalë për telefonat gjatë orëve të mësimit dhe javën e kaluar, zyrtarët e arsimit në Katalonjë thanë se 53% e shkollave në rajon po lëvizin në drejtim të futjes së rregullave më të ashpra.

Ndërkohë rajone të tjera në Spanjë që kanë vendosur të ndalojnë pjesërisht telefonat inteligjentë përfshijnë Castilla-La Mancha, Galicia dhe Komuniteti i Madridit.

Tomeu Bauzá Gayá, një nxënës 16-vjeçar nga një shkollë e mesme në Palma de Mallorca, thotë se këtë vit nxënësit nuk lejohen të sjellin pajisjet e tyre në shkollë dhe se nëse e bëjnë këtë, ato duhet të lihen në një kuti deri në fund të ditës.

Ai i tha Euronews se ky është viti i parë që vendosen rregulla të tilla.

Arsyetimet kryesore janë ndalimi i nxënësve që të fotografojnë njëri-tjetrin, apo mësuesit; për të parandaluar zilen e telefonit, tingullin ose zhurmën gjatë orës së mësimit; dhe për të ndaluar studentët të përdorin telefonat inteligjentë për të mashtruar gjatë provimeve.

“Nxënësit thjesht nuk po ndiqnin rregullat”, thotë Tomeu, i cili shtoi se “është turp, pasi disa mësues vareshin nga pajisjet celulare gjatë mësimeve të tyre”.

Shkolla e Tomeu ka një përzgjedhje kompjuterësh që mund të rezervohen dhe t’u jepen mësuesve gjatë orëve të mësimit, por këto thjesht nuk janë të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat dixhitale të shoqërisë moderne.

Dhe si pasojë, mosrespektimi i rregullave kur i jepet një shkallë e caktuar autonomie ka bërë që qeveritë dhe bordet lokale të shkollave të vendosin masa ekstreme.

Nuk duket të ketë një konsensus të qartë shkencor mbi efektet që mund të ketë përdorimi i telefonit celular tek adoleshentët, por ka disa prova se po ulin notat dhe se kufizimi i telefonave inteligjentë në shkollë mund të reduktojë bullizmin.

“Telefonat celularë nuk janë domosdoshmëri në klasë”

Toni Socies, i cili ka dhënë mësim të Gjuhës Latine për pesë vjet në shkollat e mesme në të gjithë Barcelonën, pohon se “nuk ka nevojë për telefona celularë në shkollë”.

Në shkollën e tij, ky është edhe viti i parë që telefonat celularë ndalohen plotësisht, gjë që sipas tij i ka bërë mësimet “të mrekullueshme”.

Toni e pranon se ai përmbahet nga përdorimi i teknologjisë, pjesërisht sepse ai jep një lëndë të tillë klasike që mund të mësohet me “një stilolaps, një copë letër dhe një fjalor” dhe pjesërisht sepse ai ka frikë se nxënësit “humbin aftësitë bazë”, si për shembull, leximin dhe shkrimin.

Megjithatë, ai përfiton nga fakti se në shkollën e tij dhe në rajonin e Katalonjës në përgjithësi, departamenti i arsimit sigurohet që çdo nxënës të ketë laptopin e tij dhe i lejon ata ta përdorin atë për kërkime gjatë lëndës së tij të kulturës klasike.

Laptopët gjithashtu filluan të shpërqendrojnë studentët, por këta tani mbahen në një kabinet kur nuk gjykohet e nevojshme.

I pyetur për shkollat që nuk kanë mundësi t’i sigurojnë çdo nxënësi një laptop, ai përgjigjet se “ose çdo nxënës duhet të ketë një të tillë ose asnjë”, pasi mendon se ato “nuk janë të nevojshme për të mësuar në shumë lëndë”.

Më pak teknologji, më shumë barazi

Mendimi i mësuesit të Gjuhës Latine duket se përkon me përfundimin e raportit të UNESCO-s, i cili pretendon se burimet e alokuara për teknologjinë duhet të shpenzohen në klasa, mësues dhe tekste shkollore për të gjithë fëmijët në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të ulëta, të cilëve u mungon qasja në këto burime.

Për më tepër, agjencia paralajmëron se përfitimet e teknologjisë në arsim nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë, ku fëmijëve të pafavorizuar zakonisht u mohohet mundësia për të përfituar prej saj.

Megjithatë, nuk është vetëm Spanja që po godet përdorimin e celularëve.

Vendet e tjera evropiane kanë bërë të njëjtën gjë. Franca, Italia, Portugalia, Finlanda dhe Holanda kanë vendosur të gjitha ndalime të ngjashme, ose po planifikojnë të bëjnë në të ardhmen.

Suedia, e cila u rendit e nënta në raportin PIRLS për të kuptuarit e leximit (Spanja dhe Katalonja renditen jashtëzakonisht poshtë), ka vënë kufizime në planin e saj për dixhitalizimin e klasave deri në vitin 2023.

Ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar, udhëzimet e reja nga Departamenti i Arsimit do të mbështesin mësuesit në ndalimin e përdorimit të telefonit celular gjatë gjithë ditës së shkollës, duke përfshirë edhe kohën e pushimit, për të trajtuar sjelljet e këqija dhe ngacmimet në internet duke rritur vëmendjen gjatë mësimeve.

Me këtë synohet të mbështetet puna më e gjerë që qeveria po bën për të rritur standardet në shkolla duke rritur fokusin e nxënësve dhe duke reduktuar shpërqendrimet. /Telegrafi/

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-