AMOLED ose IPS LCD: Cili është ndryshimi dhe cili ekran është më i mirë?

Opoja.net Opoja.net Teknologji

Ekrani është një nga komponentët më të rëndësishëm të pajisjes, qoftë telefonat inteligjentë, tabletët, laptopët apo pajisjet AIO. Edhe pse ka lloje të ndryshme të teknologjive të ekranit, dy janë dominuese në treg sot, konkretisht AMOLED dhe IPS LCD. Zgjedhja e telefonave inteligjentë, në varësi të llojit të ekranit, mund të ndikojë në eksperiencën e përdoruesit, prandaj sot merremi me dallimet mes këtyre dy teknologjive.

IPS LCD

Ekranet LCD (ekrani me kristal të lëngshëm) kanë ekzistuar për shumë vite dhe ende përdoren gjerësisht në telefonat inteligjentë dhe tabletët, televizorët dhe shumicën e monitorëve të kompjuterëve. Në thelb, LCD përdor kristale të lëngëta, ku një piksel i vetëm LCD është bërë nga një kristal i vetëm i lëngshëm si pikë drite. Pas këtij rregullimi të kristaleve të lëngëta është një dritë e prapme që është burimi i dritës.

Drita që kalon përmes kristalit të lëngshëm është e polarizuar, e kontrolluar nga filtra horizontale dhe vertikale në anën e rregullimit të kristalit, në mënyrë që disa ngjyra të kalohen dhe të tjera të filtrohen.

Teknologjia më e zakonshme LCD sot është IPS LCD (In-Plane Switching Liquid Crystal Display), dhe më poshtë kemi përmbledhur avantazhet dhe disavantazhet e përdorimit të kësaj teknologjie.

Përparësitë e ekraneve IPS LCD:

kosto më të ulëta të prodhimit në krahasim me AMOLED
gamë e mirë ngjyrash
ngjyrat kanë një pamje më natyrale
ngjyrat janë më të ndritshme në rrezet e diellit direkte
ato zgjasin më shumë në krahasim me AMOLED për shkak të pamundësisë për të etchuar imazhin
imazhi që rezulton është më i mprehtë
Disavantazhet e ekraneve IPS LCD:

kontrasti i ngjyrave nuk është aq i fortë sa AMOLED (e zeza nuk është 100% e zezë, e bardha nuk është 100% e bardhë)
konsumojnë më shumë energji se ekranet AMOLED
paneli është më i trashë se AMOLED për shkak të dritës së prapme
AMOLED
AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) është një teknologji më e re se IPS LCD. Në thelb, AMOLED përdor një anodë dhe katodë për të rrjedhur elektronet nëpër një shtresë shumë të hollë filmi. Shkëlqimi përcaktohet nga forca e rrjedhës së elektroneve, ndërsa ngjyra kontrollohet nga diodat emetuese të kuqe, jeshile dhe blu të integruara në ekran.

Teknologjia AMOLED që përdoret më shpesh sot është Super AMOLED, dhe avantazhet dhe disavantazhet e ekraneve që përdorin këtë teknologji janë si më poshtë:

Përparësitë e ekraneve AMOLED:

kontrast më i lartë në krahasim me IPS LCD
konsumon më pak energji në krahasim me IPS LCD
panel më i hollë për shkak të mungesës së dritës së prapme
aftësia për të përditësuar ngjyrën e pikselit në mënyrë të pavarur
e zeza arrihet duke fikur pikselat LED RGB, që do të thotë se e zeza është plotësisht e zezë
Ekran i bardhë më i mirë në krahasim me IPS LCD i cili ka tendencë të jetë kaltërosh

Disavantazhet e ekraneve AMOLED:tendencë për të etchuar imazhin dhe jetë më e shkurtër në krahasim me IPS LCD
kosto më të larta të prodhimit efikasiteti i ekranit varet nga përmbajtja që shfaqetAMOLED apo IPS LCD, cili është më i mirë?

Fatkeqësisht, nuk ka përgjigje të saktë. Të dyja teknologjitë kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre, ndaj i takon klientëve të vendosin sipas nevojave të tyre. Telefonat inteligjentë që përdorin ekranet AMOLED priren të jenë më të shtrenjtë, por ata mund t’u ofrojnë klientëve të tyre autonomi më të mirë të baterisë nëse përdorin tema më të errëta në punën e tyre të përditshme. Ngjyrat janë gjithashtu më të ngopura, gjë që mund të jetë më e këndshme për t’u parë, por pikërisht kjo është arsyeja pse njerëzit që bëjnë fotografi dhe video profesionale shpesh zgjedhin IPS LCD për të pasur një shfaqje më besnike të ngjyrave.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-