Muslimani ideal dhe komuniteti i tij

Opoja.net Opoja.net Artikuj

1. Ai është i vërtetë
2. Ai nuk mashtron
3. Ai nuk është lakmitar
4. Ai është i sinqertë
5. Ai i mban premtimet e tij
6. Ai ka një qëndrim të mirë për të tjerët dhe i trajton ata mirë
7. Ai karakterizohet nga një druajtje
8. Ai është i butë ndaj të tjerëve
9. Ai është i dhembshur dhe i mëshirshëm
10. Ai është zemërgjerë dhe falës
11. Ai është i lehtë në marrëveshje
12. Ai ka një fytyrë gazmore
13. Ai ka një sens të humorit
14. Ai është durimtar
15. Ai largohet nga mallkimet dhe fjalët e ndyta
16. Ai nuk akuzon padrejtësisht askënd për “fisk” dhe “kufër”
17. Ai është modest dhe i përmbajtur
18. Ai nuk përzihet në atë që nuk i përket
19. Ai shmanget nga thashethemet dhe shpifjet
20. Ai nuk dëshiron të japë të dhëna false
21. Ai largohet nga dyshimet
22. Ai i mban sekretet
23. Ai nuk bisedon privatisht me një person tjetër kur në mesin e tyre gjendet personi i tretë.
24. Ai nuk është arrogant apo kryelartë
25. Ai është i përulur
26. Ai nuk tallet me askënd
27. Ai respekton më të vjetrit
28. Ai komunikon me njerëzit që kanë karakter bujar
29. Ai përpiqet për përfitimet e njerëzve dhe kërkon t’i mbrojë ata prej dëmit
30. Ai përpiqet të pajtojë muslimanët
31. Ai thërret njerëzit në të vërtetën
32. Ai urdhëron çfarë është e mirë dhe ndalon çfarë është e keqe
33. Ai është i mençur dhe orator në Davetin e tij
34. Ai nuk është hipokrit
35. Ai nuk është mendjemadh
36. Ai është i qartë dhe i qëndrueshëm në respektimin të së vërtetës
37. Ai viziton të sëmurin
38. Ai përcjell të vdekurit
39. Të mirën e kthen me të mirë dhe është mirënjohës për të
40. Ai përzihet me njerëz dhe duron ofendimet e tyre
41. Ai provon t’i bëjë njerëzit të lumtur
42. Ai udhëheq të tjerët në vepra të mira
43. Ai është i lehtë dhe jo i vështirë me njerëzit
44. Ai gjykon me drejtësi në mes njerëzve
45. Ai nuk i shtyp apo keqtrajton të tjerët
46. Ai dëshiron gjërat fisnike dhe gjithmonë synon të lartën
47. Fjalimi i tij nuk është i ekzagjeruar apo fals
48. Ai nuk gëzohet për fatkeqësitë e të tjerëve
49. Ai është bujar
50. Ai nuk kujton të mirat e tij
51. Ai është mikpritës
52. Preferon të tjerët para vetës
53. Ai ndimon për të lehtësuar barrën e borxhliut
54. Ai është krenar dhe nuk lyp
55. Ai është miqësor dhe tërheqës
56. Ai kontrollon shprehitë e tij nëse janë në kundërshti me normat Islame
57. Ai ndjek edukaten islame kur ha dhe pi
58. Ai jep selamin
59. Ai nuk hyn në një shtëpi tjetër pa leje
60. Ai ulet kudo që gjen vend në dhomë
61. Ai shmanget nga ankesat në tubime aq sa mundet
62. Kur teshtin di si të sillet
63. Ai nuk shikon në shtëpitë e njerëzve të tjerë
64. Ai nuk imiton gratë

Burmi: Islaam.com
Përktheu: Safet Pllana

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-