Opoja.net

Nuk është problemi te ministrat e këqij, por tek ata që i kanë vendosur

Islame

Luani i keq pas shumë luftimeve, intrigave dhe konspiracionit arriti të bëhet sundimtar i xhunglës. Pas kësaj, ai menjëherë i ftoi të gjitha kafshët që të mblidhen, në mënyrë që të ju drejtohet për t’ua shpjeguar politikën e re.

Kafshët u mblodhën për ta dëgjuar fjalimin e luanit të keq. Luani u shfaq para strofullës së tij me gjithë krenarinë dhe arrogancën e tij, duke ngjallë frikë tek kafshët.

Pastaj iu drejtua kafshëve të mbledhura, duke thënë: “Unë sot jam bërë kujdestar dhe mbrojtës i çështjeve dhe të drejtave tuaja, kurse pasi ta vendosi mirë drejtësinë midis jush, unë do ta mbroj edhe atdheun tonë nga pushtuesit e huaj”

Pasi e dëgjuan kafshët fjalimin e tij, gomari tha: “Ky është mbreti për të cilin kemi shpresuar një kohë të gjatë.”

Majmuni e pyeti: “Pse?”

Gomari: “A nuk e dëgjove fjalimin e tij në të cilën ai e premtoi drejtësinë dhe të vërtetën?”

Majmuni: “Është lehtë diçka të premtohet me fjalë, por me rëndësi është zbatimi i asaj që premtohet.”

Gomari: “Mos jini pesimist, unë jam i bindur në fjalët e luanit të keq.”

Majmuni: “Mos nxito për të bërë konkluzione, veprimet e tij të ardhshme dhe lëvizjet politike do të tregojnë nëse ai është i ndershëm apo gënjeshtar.”

Gomari: “Si ashtu?”

Majmuni: “Shikoje stafin e tij, asistentët e tij dhe ministrat që i ka tubuar rreth vetes.”

Pak ditë më vonë, luani i keq njoftoi se e kishte emëruar ujkun për kryeministër të tij dhe i kishte dhënë kompetenca të pakufizuara në pyll.

Kur e dëgjoi këtë, gjirafa u ankua tek mikesha e saj gazele: “Ujku lakmitar është bërë ministër. Ai gjithmonë ka vjedhur kafshë dhe i ka sulmuar të rinjtë tanë dhe ky është problem i madh. Kujt do t’i ankohemi tani kur të na bëjnë zullum, kur të na vjedhin ushqimin dhe kur të na i sulmojnë rininë tonë? Ai tani është edhe më i fuqishëm. Ish-mbreti i xhunglës, luani i mirë, dinte ta ndalonte dhe e ndëshkonte për veprimet e tij, kurse nga sot ujku lakmitar do të bëjë krime në emër mbretit të ri të xhunglës.”

Ujku lakmitar u takua me një llavë ujqish dhe u tha atyre: “Ditët e urisë dhe varfërisë kanë ngelur prapa nesh. Që tani e tutje, çdo ujk mund të vjedhë çka të dojë dhe ta shqyejë cilëndo kafshë që dëshiron.”

Ujqërit i thanë: “Po çka është puna me luanin e keq, mbretin e xhunglës?”

Ujku lakmitar u përgjigj: “Luani i keq do ta ndajë së bashku me neve ushqim e shijshëm të mishit të kafshëve, ndërsa ai që i kundërvihet kësaj, do të bëhet kafshatë e shijshme me të cilën do ta shuajë urinë luani i keq.”

“Çka po mendon me këtë?, e pyeten ujqit, kurse ujku lakmitar u tha atyre: “Të tillin do ta dërgojmë te luani i keq dhe do t’i themi: ‘Kjo kafshë nuk të don ty dhe e dëshiron luanin e mirë në pozitën e mbretit të xhunglës’.”

Ujqit u qeshen, ndërsa jargët u rridhnin nga goja dhe binin në tokë. Ata bërtitën me një zë: “Lamtumirë uri, rroftë luani i keq, mbreti i xhunglës!”

Atmosfera e përgjithshme në pyll u ndryshua, të gjitha kafshët po frikësoheshin për të rinjtë e tyre nga ujku lakmitar ministër dhe nga stafi i tij. Kafshët më nuk shkonin tek ujku ministër, as te luani i keq, mbret i xhunglës, për t’u ankuar për ndonjë padrejtësi të caktuar dhe zullum, por secila kafshë vepronte si dinte për t’i mbrojtur të drejtat e saj.

Majmuni shkoi te elefanti i urtë dhe i tha: “Përse tani nuk po punon si asistent i luanit të keq, ashtu siç ke punuar te ish mbreti xhunglës?”

Elefanti i urtë i tha atij: “Ai as që ka kërkuar që unë të jem asistent dhe këshilltar, por dhe nëse do të kërkonte, unë nuk do të pranoja.”

“Pse?”, pyeti majmuni.

Elefanti u përgjigj: “Për shkak se unë vetëm nuk mund të rregulloj asgjë. Të gjithë ata që e rrethojnë luanin e keq janë ndër kafshët më të këqija dhe nuk do të lejojnë asnjë ndryshim.”

Majmuni: “Atëherë, ku është rrugëdalja dhe zgjidhja? A është zgjidhje që një grup i kafshëve të shkojnë te luani i keq, mbreti i xhunglës dhe ta njoftojnë me gjendjen e vërtetë të gjërave?”

Elefanti: “A po mendon ti se ai nuk e di të vërtetën? Mirëpo, ai miraton gjithçka që punon ujku lakmitar si ministër i mbretit dhe stafi i tij, si dhe merr pjesë bashkë me ta në zullumin të cilin e bëjnë ndaj kafshëve të tjera.”

Së shpejti kaploi një thatësirë, shiu nuk ra për një kohë të gjatë dhe xhungla u tha, përveç disa pellgjeve. Ujqërit e morën ujin për vete dhe ata kishin ujë të mjaftueshëm për pije, ndërsa kafshët e tjera po vdisnin nga etja.

Atëherë gomari i tha majmunit: “Tani po i kuptoj fjalët e tua. Mbreti i xhunglës dhe ministri i tij, ujku lakmitar, fare nuk mërziten pse kafshët e tjera po vdesin nga etja.”

Në mëngjes, kafshët shkuan për të pirë ujë me të rinjtë e tyre, por ujqërit nuk i lejuan ata që të merrnin ujë.

Etja te kafshët e rritura gjithnjë e më shumë po shtohej, ndërsa të vegjlit e tyre po qanin pandërprerë. Në fund, kafshët u revoltuan, i sulmuan ujqërit dhe u zhvillua një betejë e ashpër në të cilën shumica e ujqërve u vranë. Atëherë mbreti i xhunglës, luani i keq, e ndjeu rrezikun, andaj i mblodhi të gjitha kafshët dhe u tha atyre se ka urdhëruar shkarkimin e menjëhershëm të ujkut lakmitar nga pozita e kryeministrit.

Atëherë elefanti i urtë i tha atij: “O luani i keq, nuk është problemi te ujku lakmitar.”

Luani i keq: “Po ku është problemi atëherë?”

Elefanti i urtë: “Problemi është në udhëheqjen tënde dhe në politikën tënde të gabuar. E ke vendosur për kryeministër ujkun lakmitar, duke e ditur se ai është hajdut dhe person i keq.”

Luani i keq: “Unë pajtohem, por ja që e kam hequr atë dhe ai është larguar nga xhungla.”

Elefanti i urtë: “Duhet edhe ti të shkosh bashkë me të.”

Luani i keq: “Atëherë, kush do të bëhet mbret?”

Elefanti i urtë: “Luani i mirë do të kthehet si mbret i xhunglës.”

Luani i keq: “Kjo nuk do të ndodhë kurrë.”

Elefanti i urtë: “Po, do të ndodhë, madje menjëherë.”

Elefanti e sulmoi luanin e keq dhe në mes tyre u zhvillua një betejë e përgjakshme, në të cilën luani i keq u plagos rëndë. Kafshët e tjera e shfrytëzuan rastin, e sulmuan dhe e mbytën.

Elefanti i dërgoi mesazh luanit të mirë që të kthehet dhe përsëri të bëhet mbret i xhunglës.

Majmuni i tha gomarit: “Si po ndjehesh tani?”

Gomari: “Jam shumë i kënaqur me kthimin e luanit të mirë, ​​por ka diçka që unë jam veçanërisht i impresionuar”.

Majmuni: “Çka është ajo?”

Gomari: “Luani i mirë u kthye dhe përsëri u bë mbret i xhunglës pavarësisht nga mungesa e fuqisë, kurse luani i keq u përmbys dhe u vra përkundër fuqisë së tij të pasqyruar në një llavë të ujqërve, të cilët me të ishin dhe e ndihmonin.”

Atëherë majmuni tha: “Kjo është argument se e vërteta është më e fortë, edhe nëse gjërat duken ndryshe.”

Abdusamed Nasuf Bušatlić; saff.ba

Përkthim: Miftar Ajdini

Loading...

Mos i humb

Për fat të keq, po jetojmë në kohën kur muslimani ka frikë nga muslimani

Opoja.net

Bëhu sikur bleta, jo si merimanga

Opoja.net

Mëshira midis të afërmve

Opoja.net

Për të gjithë prindërit të cilët dëshirojnë që fëmijët e tyre t’i shohin në namaz

Opoja.net

Sa bukur është ta gëzosh bashkëshortin (bashkëshorten) tënd

Opoja.net

Bëje të lumtur nënën tënde, të të lumturojë Allahu!

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net