Opoja.net

Shkencëtarja nga Prizreni që refuzoi milionat për ta mbajtur produktin origjinal

Shkencëtarja nga Prizreni që refuzoi milionat për ta mbajtur produktin origjinal

Ajtene Krasniqi, është një ndër emrat më të mëdhenj të grave në shkencë, e cila zbuloi solucionin me origjinë bimore kundër bakteres “Echeria Coli”.

Iniciativën për të nisur rrugëtimin e këtij zbulimi, e pati pasi pësoi vdekje klinike nga Penicilini, i cili njihej si shpëtimtari i baktereve dhe viruseve.

Hulumtimet e saj, Krasniqi i nisi në vitin 1994, të cilat zgjatën për katër vjet me radhë.

Menjëherë pas luftës, ajo pati trokitur të dyert e institucioneve të vendit për ta ndihmuar, mirëpo ata që i dhanë mbështetje janë ndërkombëtarët e vendosur në rajonin e Prizrenit.

Krasniqit, iu ofruan shumë oferta nga vendet evropiane pas konstatimit që ilaçi i saj ishte i veçantë, por ajo nuk i pranoi.

Për të ky rrugëtim nuk ishte aspak i lehtë sepse para tri vitesh ajo mbajti një muaj paraburgim, nën dyshimin se ka prodhuar produkte të dëmshme, mirëpo tani ajo është bashkëpunëtore e amerikanëve për tregun ndërkombëtar.

Ilaçi i saj prodhohet në një fabrikë të certifikuar nga FDA dhe PMP (Good Manufacturing Practice), i cili tani mund të blihet nga të gjithë personat që kanë probleme të natyrës bakteriologjike, nga e gjithë bota, përfshirë edhe Kosovën, vendin nga ku e ka origjinën.

Zhduket një vajzë në Prizren

Opoja.net

Fotografia e Adem Jasharit vendoset në majën më të lartë të Ballkanit

Opoja.net

9 të vdekur dhe 548 raste të reja me COVID-19

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net