Shkollat përdoren për fushatë nga partitë, prindërit dhe arsimtarët të shqetësuar

Opoja.net Opoja.net Kosova

Rreth 100 objekte shkollore deri tash në Kosovë janë shfrytëzuar për aktivitete politike gjatë fushatës zgjedhore. Të nesërmen, në këto shkolla kthehen nxënësit.

Këshilli i Prindërve të Kosovës dhe Sindikata e Bashkuar për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SBASHK) kanë shprehur shqetësimet për mënyrën se si janë duke i shfrytëzuar partitë politike objektet shkollore për fushatë zgjedhore në kohë pandemie.

Objektet shkollore janë përdorur në disa komuna si Prishtinë, Prizren e Gjakovë.

Ymret Reshiti nga Këshilli i Prindërve të Kosovës, thotë se veprimet e tilla dhe lejimi i një mase të madhe të simpatizantëve të partive politike që të hyjnë në shkolla, është brengosëse për prindërit dhe fëmijët.

“Shqetësim për ne është mbajtja e tubimeve të partive politike në hapësira shkollore, gjë që ne konsiderojmë se është mundësi shumë e madhe e përhapjes së virusit te nxënësit, për shkak se është e pamundur që të dezinfektohen shkollat në ato hapësira të cilat shfrytëzohen dhe frekuentojnë njerëz të ndryshëm, që mund të jenë bartës të virusit dhe që mund ta lënë (virusin) në shkollë. Ky është shqetësimi numër një për ne”, tha Reshiti për Radion Evropa e Lirë.

Edhe kryetari i Sindikatës së Bashkuar për Arsim, Shkencë dhe Kulturë, Rrahman Jashari, thotë se shkollat nuk do të ishte dashur të jenë vendtakime dhe hapësira për zhvillimin e aktiviteteve politike gjatë fushatës zgjedhore.

“COVID-19 dihet mund të jetë prezent në një kohë të caktuar edhe në metale, në dru e vende të tjera. Nuk është mirë që shkollat të ngarkohen edhe më shumë me vizita të tilla. Partitë politike aktivitetet e tilla mund t’i mbajnë kudo, por jo në objektet shkollore sepse dihet se edhe ashtu gjysmëvjetori i parë përfundoi para kohe për shkak të pandemisë”, tha Jashari.

Sipas Rrjetit të organizatave joqeveritare Demokracia në Veprim (DnV), rrjet që promovon zgjedhje të lira e të drejta përmes monitorimit të procesit zgjedhor, aktivitete politike janë zhvilluar në 98 shkolla.

Në një nga shkollat ku është zhvilluar fushatë zgjedhore në ditët e fundit është Shkolla Fillore “Mustafë Bakija” në Gjakovë. Drejtoresha e kësaj shkolle, Zana Kurtishi-Rudi, tha për Radion Evropa e Lirë se me një vendim të Komunës së Gjakovës, aktiviteti i njërës nga partitë politike është zhvilluar në shkollë duke respektuar rregullat e rekomanduara. Ajo thotë se hapësira ku është mbajtur aktiviteti është dezinfektuar pas përfundimit të kësaj ngjarjeje.

“Pas përfundimit të aktivitetit hapësira është dezinfektuar. Është vërejtur se gjatë aktivitetit, sepse unë mund ta shoh përmes kamerave, kur është bërë numër më i madh i pjesëmarrësve, disa kanë dalë jashtë (objektit shkollor). Nuk është numëruar (pjesëmarrja e njerëzve), por disa kanë dalë jashtë”, tha Kurtishi- Rudi.

Drejtori i Drejtorisë për Arsim në Komunën e Gjakovës, Gjevalin Nikollbibaj tha se leja e drejtorisë për shfrytëzimin e hapësirave në shkolla është bërë duke pasur për bazë rekomandimet e Instituti Kombëtar të Shëndetësisë Publike.

“Lejen nga ne e kanë për pjesëmarrjes të caktuar të individëve. Nuk e di, janë organet e tjera që e përcjellin se a e teprojnë me numër, por sa i takon dezinfektimit, shkollat e kanë për obligim”, tha Nikollbibaj.

Epidemiologu Isuf Dedushaj, mjek i pensionuar, tha për Radion Evropa e Lirë se pas përfundimit të aktiviteteve, shkollat duhet të dezinfektohen.

“Dezinfektimi duhet të bëhet sipas rekomandimeve të Institutit. Dezinfektimi duhet të përdoret në hyrje të shkollës”, tha ai.

Dedushaj shtoi se derisa ka një numër të madh të pjesëmarrësve në aktivitetet politike në shkolla, dezinfektues duhet të ketë edhe në dysheme dhe në hyrje të shkollës.

Radio Evropa e Lirë ka kontaktuar edhe drejtorët e disa shkollave në Prishtinë, Mitrovicë, Prizren dhe Gjilan dhe të gjithë kanë deklaruar se pas përfundimit të aktiviteteve, dezinfektimi i shkollave bëhet gjithmonë.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-