Opoja.net

Banorët e Opojës besonin në Besëtytni. 

Shpella e Zgatarit përcakton gjininë e shtatzënave. Të moshuarit thonë se kjo shpellë kurr nuk e ka huqur faktin se kur kanë dal pëllumba, ka lindur djalë, kur ka dalë ndonjë dallëndryshe verës ka lindur vajzë. 

Në shpellë shkonin për të hedhur gurë mbrenda saj, (sidomos kur në familje kishin ndonjë grua shtatzënë), për të trazuar ndonjë shpendë që gjendej mbrenda shpellës. Dhe kur ndodhte të ishte pëllumb, identifikohej me simbolikën e djalit, ndërsa shpendët tjerë në gjini tjetër. E kur dilte ndonjë korb (sorrë), nuk kishte lindje. Kjo porosi u jepej edhe fëmijeve, nga nënat dhe gratë e familjës, që zakonisht shkonin në shëtitje, të rrafshnalta e Zgatarit, nëpër festa tradicionale, sidomos nëpër festën e verëzave. Kjo shpellë ka disa gojëdhëna që lidheshin me lindjen. Por, ajo që tregohet nga të moshuarit, kjo shpellë kurrë nuk e ka huqur faktin se kur ka dalë pëllumbat, ka lindur djalë. Kur ka dalë ndonjë dallëndryshe ka lindur vajzë. Kjo shpellë ka pasur rëndësi të madhe te banorët pasi në atë kohë ka munguar mjekësia dhe njerëzit dhëshironin të dinin më parë se është djalë apo vajzë. (Opoja.net)

89
SONDAZH / Zgjedhjet Lokale
A mendoni se ka keqpërdorime gjatë zgjedhjeve në Dragash ?

Komuna e Dragashit ndan 100 bursa studimi

Opoja.net

Aksident trafiku në Dragash, 6 të lënduar

Opoja.net

Nga sot, Kosova dhe Shqipëria me pikë të re kufitare

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net
Fokusi
Shiko
Zgjedhjet
Kontribo
Raporto