Opoja.net

Bukurit natyrore që ta shërojnë shpirtin dhe zemrën …

Reportazh nga udhëtimi nëpër bjeshkët e Sharrit (Opojës)

Bjeshkë e Sharrit përveq se kanë vizitorë e turistë të shumtë, ato vizitohen edhe nga vetë banorët e fshateve të Opojës, fshatat kan bjeshkën e vetë aty afër dhe po të vizitojsh qdo ditë bjeshkët dhe të shohish pamje te bukura natyrore të sherohet shpirti e zemra. Të marresh ajrin e fresket natyrorë  nga këto bjeshkë jeta juaj do të ju ndryshojë, vërtet ka pamje të bukura. Fotografistet e portalit Opoja.net kan sjellur disa pamje të bukura të natyrës së këtyre bjeshkeve, që po ti shikojsh fotografit do të ju shkojë mendja për ti vizituar ato qdo ditë. 

 

Një histori e shkurt e Bjeshkëve të Sharrit.

Shtrihen në Jug-Lindje të Kosovës duke filluar nga afersia e Prizrenit dhe shkojne pjerrtas me majet apo thepave në formë piramidale të radhitura njera pas tjetrës apo siç e quante qe nga antikiteti populli ilir, majat e sharres, nga ngjajshmëria me thepat e sharres, qe formojnë figura të njëpasnjëshme karakteristike në zemër të Ballkanit. Bjeshkët e Sharrit janë të njohura qysh nga antikiteti në dokumente të autorëve të ndryshëm, që nga shekulli i V p.e.s. më emrin Mont Skardus, nga Herodoti, i cili i pershkruan edhe fiset ilire dhe kufizimet e tyre. Nder shekuj keto vargmale sherbyen si mur natyror, mbrojtës nga sulmet barbare, drejt Maqedonisë dheGreqisë ku konsideroheshin si të pakapercyeshme. Më vonë, me ardhjen e turqve në Ballkan, Malet e Sharrit u quajten Çar-dagh, ne dokumentet ottomane dhe europiane. Maja më e lartë nga fillojnë keto vargmale, mendohet se emrin e ka me origjinen frenge, “Pamje e bukur” “le bonne ten” e qe mbeti pastaj ne popull si Maja e Lubotenit e cila kulminon 2553m mbi nivelin e detit.
Shqiptarët e Kosoves dhe të Maqedonisë janë tepër të lidhur shpirtërisht me keto male dhe i konsiderojnë si të shenjta. Në muajin Qershor, për çdo vit mbahet një procesion në drejtim të Lebotenit, duke ecur këmbë deri në lartë, ku marrin pjesë me mija randone(kembesorë) në shenjë respekti ndaj kesaj bukurie natyrore që njerëzit janë të vetedijshëm në mbrojtjen e ambientit dhe pylltarisë, flores dhe faunes që është shumë e pasur në keto bjeshkë. Mu ne maje të malit të Pamjes se Bukur apo Lebotenit, rrjedh nje burim i madh uji që vendasit e e ketyre anve e quajnë Pusi i Nikës. Bjeshkët e Sharrit janë të njohura për Qenin e Sharrit. (Opoja.net)

546

A mendoni se keni nevojë për të terhequr para nga trusti juaj ?

Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net