Çfarë është biometria, si përdoret dhe sa e sigurt është?

Opoja.net Opoja.net Teknologji

Kupa e Botës në Katar po hyn në pjesën e saj më interesante dhe Visa si partner zyrtar i organizatës FIFA prej 15 vitesh po përpiqet ta përmirësojë dhe ta bëjë edhe më të mirë me risitë e saj.

Këtë herë, përveç instalimit të më shumë se 5300 terminaleve të pagesave pa kontakt në vendet e ndeshjeve dhe në të gjithë Katarin, Visa ka mundësuar edhe pagesën duke skanuar fytyrën.

Në tre kafene të mëdha, vizitorët e Kupës së Botës mund të paguajnë për porositë e tyre duke skanuar fytyrat e tyre pa pasur nevojë të nxjerrin kartën Visa ose portofolin celular. Në këtë mënyrë, kompania lidh inovacionin me fansat dhe i lejon ata të marrin atë që duan më shpejt dhe më lehtë.

Për të paguar duke skanuar fytyrën, përdoruesit duhet së pari të regjistrohen dhe të lidhin llogarinë me fytyrën e tyre. Pas kësaj, ata janë gati për pagesë, e cila bëhet duke përdorur kamera të veçanta biometrike. Në këtë mënyrë, procesi i pagesës përshpejtohet dhe lehtësohet, pasi përdoruesi nuk duhet të mbajë më asgjë me vete për të blerë diçka.

Çfarë është biometria dhe për çfarë shërben?

Biometria ka qenë me ne për një kohë të gjatë. Megjithatë, me kërkesën e konsumatorëve për mënyra më të thjeshta, më të sigurta dhe më të përshtatshme pagese, ajo po bëhet gjithnjë e më popullore. Një sondazh i Visa 2020 zbuloi se më shumë se gjysma e konsumatorëve besojnë se pagesat biometrike janë më të shpejta dhe më të thjeshta sesa përdorimi i fjalëkalimeve. Është e vërtetë, në fakt, se biometria mund të përdoret si një shtresë shtesë mbrojtjeje përveç një PIN ose fjalëkalimi.

Sot, kjo metodë vërtetimi zakonisht lidhet me telefonat celularë dhe opsionet e pagesave celulare. Kontrollet biometrike të pagesave përfshijnë skanimin e fytyrës ose gjurmës së gishtit, qoftë përmes skanerit të telefonit tuaj ose në ekranin e telefonit inteligjent. Është shumë i përshtatshëm, dhe për këtë arsye një opsion i dëshirueshëm për shumicën e përdoruesve.

Kompanitë në mbarë botën kanë filluar prej kohësh të përdorin teknologjinë e skanimit të gjurmëve të gishtërinjve dhe njohjes së fytyrës. Frekuenca e tyre tregohet nga fakti se rreth 770 milionë aplikacione të vërtetimit biometrik shkarkohen çdo vit. Sistemet e gjeneratës së fundit mund të ofrojnë identifikimin tredimensional të modelit të fytyrës, njohjen e modelit të venave, analizën e strukturës së ADN-së, zbulimin e aromave dhe vetitë specifike kimike të lëkurës për çdo person për një tarifë.

Pagesë e sigurt

Njerëzit i besojnë biometrikës sepse mendojnë se është më e besueshme dhe më e sigurt se metodat tradicionale të mbrojtjes dhe vërtetimit. Kartat brenda mënyrave të pagesës celulare janë të koduara dhe “të fshehura” pas ekranit të kyçur të telefonit ose ndonjë pajisjeje tjetër. Kur regjistroni kartën tuaj të pagesës celulare, të dhënat tuaja të ndjeshme zëvendësohen me një numër llogarie virtuale, të ruajtur në mënyrë të sigurt në ekosistemin Cloud.

Të dhënat personale si dhe të dhënat e transaksionit nuk u përcillen palëve të tjera, madje edhe ofruesi i telekomunikacionit nuk i di të dhënat e kartës suaj. Teknologjia e sigurt e tokenizimit të përdorur nga Visa zëvendëson informacionin konfidencial si një numër llogarie 16-shifrore me një identifikues dixhital unik të quajtur token. Nëse dikush përgjon tokenin, ai nuk mund të përdoret askund tjetër, shërbim apo pajisje, pasi është një varg unik shifrash që krijohet me çdo transaksion.

Për më tepër, në shumë pajisje, biometrika – Face ID ose Touch ID, për shembull – ofrojnë një nivel shtesë sigurie për pagesat me celular. Në rast se telefoni vidhet, të dhënat biometrike janë të pandashme nga përdoruesi, që do të thotë se askush përveç jush nuk mund të autorizojë transaksionin.

Në të ardhmen, biometria do të jetë gjithnjë e më e popullarizuar si këtu dhe në botë, dhe risitë e paraqitura në Katar na tregojnë se në cilin drejtim mund të shkojë kjo mënyrë pagese. Pagesa për kafe ose ndonjë gjë tjetër duke skanuar fytyrën nuk është thjesht një truk novator, por vetëm një shembull se si do të paguajmë në të ardhmen.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-