Opoja.net

Fisit afrikan që adhuron bagëtinë dhe përdor urinën e lopës për të larë fytyrat dhe zbardh flokët

Imazhet bindëse zbulojnë ritualet e përditshme të fisit Mundari, që adhurojnë bagëtinë, përfshirë atë që tregon një djalë të ri të mbuluar në hi nga zjarri me një tjetër që lyen me plehrat e bagëtive të Ankole Watusi në tokë, transmeton lajmi.net.

Fotografitë e jashtëzakonshme u morën në një prej kampeve të bagëtive në Sudanin e Jugut nga fotografi i udhëtimeve Trevor Cole nga Londonderry, Irlanda Veriore.

7

Cila mendoni së është më e mira për daljen nga krizën energjetike ?

Trevor tha: “Të shtënat në agim dhe muzg janë perfekte pasi të gjitha bagëtitë janë në vend”. “Sa më shumë të shihni, aq më shumë kupton se ekziston një lidhje e pandashme midis fisit dhe bagëtive të tyre”.

“Mënyra se si i drejtojnë ata, fërkojnë hirin në lëkurat e tyre, marrin pjesë në nevojat e tyre, përdorin qumështin e tyre, plehun dhe urinën”, shkruan The Sun. “Ata mbledhin plehrat e depozituara gjatë natës dhe e përhapin atë në tokë, disa prej tyre përdoren për të veshur brirët e bagëtisë me një rimeso të plehut organik”.

“Ne shikuam ndërsa djemtë zhytnin kokën në rrjedhën e urinës së freskët nga bagëtitë”. “Rezultati i kësaj është të përdorim një antiseptik natyral dhe të ndryshojmë ngjyrën e flokëve të tyre në bjonde të kuqe ose madje të zbardhura”.

Fisi Mundari janë një grup i vogël etnik i Sudanit të Jugut dhe një nga grupet indigjene nilotike.

Komuniteti është i përbërë nga bagëti bujqësorë dhe janë pjesë e njerëzve të Karo, i cili gjithashtu përfshin Bari, Pojulu, Kakwa, Kuku dhe Nyangwara.

Gjuha e tyre amtare është Kutuk na Mundari. Si shumë fise të tjera nilotike, Mundari janë shumë të orientuar drejt bagëtive: kafsha shërben si ushqim, një formë monedhe dhe një shenjë statusi. /Lajmi.net/

Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net