Këshillat e Drejtimit të Mjetit që Autoshkollat Harrojnë t’jua Thonë

Opoja.net Opoja.net Kuriozitete

Disa njerëz besojnë se drejtimi i sigurt ka të bëjë me njohjen e rregullave rrugore, megjithatë, përveç atyre rregullave, ka edhe të tjera që duhet të ndiqen. Një shembull është rregullimi i sigurt i sediljeve. Dhe nëse këto rregulla injorohen, mund të përfundoni duke marrë lëndime serioze edhe në një përplasje të vogël.

Ne bëmë disa hulumtime dhe tani ne mund t’ju tregojmë se si të siguroheni që frenat tuaj po funksionojnë siç duhet, si dhe si të rregulloni sendiljen dhe shumë gjëra të tjera të dobishme.

Rregulloni vendin e drejtuesit në mënyrë korrekte.

Shumë njerëz besojnë se qëndrimi i duhur ndërsa drejtoni makinën nuk është aq i rëndësishëm. “Ndihem rehat në këtë mënyrë” ose “Kështu jam mirë” – këto janë frazat që thonë shoferet që nuk shqetësohen për sigurinë e tyre. Sidoqoftë, qëndrimi i shoferit duhet të përcaktohet sipas protokollit të sigurisë.

Qëndrimi korrekt për sa i përket sigurisë:

Kjo gjendje largon presionin nga shpina dhe parandalon që shoferi të lodhet gjatë udhëtimeve të gjata.

Pse është kaq e rëndësishme? Në raste urgjente, të gjithë veprojnë në mënyrë instiktive. Për shembull, të gjithë shtyjnë duart e tyre kundër timonit përpara një përplasjeje, këmbët në të njëjtën kohë shtyhen kundër pedaleve dhe dyshemesë. Për fat të keq, nyjet e drejtuara në gju dhe bërryl mund të dëmtohen edhe pas një përplasjeje të lehtë.

Një shembull i sjelljes së gabuar: Për shkak të pozicionit të pasaktë të sediljes, trupi i shoferit bie prapa dhe krahët duhet të mbajnë në mënyrë aktive timonin, në vend që thjesht ta drejtojnë atë, sepse shoferi është ulur shumë larg nga timoni dhe pedalet.

Gjunjët pak të përkulur dhe nyjet e bërrylit janë mund të zbutin një goditje. Para së gjithash, ju duhet të rregulloni vendin sipas gjatësisë dhe nga pjerrësia. Për këtë, vendosni këmbën e djathtë në pedalin e frenave, shtyni pedalin e friksionit gjatë gjithë rrugës poshtë me këmbën e majtë (nëse drejtoni një makinë automatike, vendosni këmbën e majtë në raftin special për pushim). Duke shtypur sediljen përpara, do të merrni kthesën e duhur në gjunjë.

Duhet të duket kështu:

Tani duhet të rregullojmë këndin e pjesës së pasme të sediljes. Kur përpiqeni të rregulloni këmbët, duhet të shtypni fort dyshemenë dhe pedalet. Trupi juaj nuk duhet të lëvizë lart në pjesën e pasme të sediljes. Nëse trupi juaj lëviz, vendoseni sediljen përsëri më afër një pozicioni vertikal. Rregullimi konsiderohet i saktë nëse trupi juaj nuk bie prapa ose përpara.

Hapi i fundit i rregullimit për sjelljen e duhur të drejtimit është gjetja e pozicionit të duhur midis jush dhe timonit:

Pëllëmba juaj e vendosur vertikalisht duhet të përshtatet midis këmbëve tuaja dhe timonit.
Shtrijeni krahun. Nëse kyçi i dorës prek pjesën e sipërme të timonit, distanca është e saktë.

Duhet të duket kështu:

Kontrolloni sistemin e frenave.

Simptomat e një mosfunksionimi të sistemit të frenave:

  • Tingujt e krisjes dhe kërcitjes kur frenoni.
  • Pedali i frenave bën lëvizje pulsuese. Kjo është e pranueshme vetëm nëse ABS, një sistem frenimi kundër bllokimit, është duke punuar.
  • Makina shkon në anë kur shtypni frenat.
  • Ekzistojnë gjurmë të rrjedhjes së lëngut të frenave në anën e brendshme të gomës.

Mos prisni derisa të ndjeni ose të dëgjoni një nga këto simptoma. Duhet të shikoni gjendjen e pedaleve dhe frenave të makinës suaj. Një çarje e lehtë në gominën e renave mund të të lërë pa frena në momentin më të keq – për shembull përpara një vendkalimi për këmbësorë.

Në mënyrë që të kontrolloni nëse frenat funksionojnë siç duhet, prekni ato. Nëse tubi është i fortë dhe plasaritet kur përpiqeni ta përkulni, ato duhet të zëvendësohen. Gypat duhet të jenë të thatë pa asnjë rrjedhje.

Mos e hiqni thembrën tuaj nga dyshemeja për të ndryshuar nga pedalja e gazit në pedalen e frenave.

Kjo këshillë do të parandalojë që këmba të mos rrëshqasë në pedale. Sidoqoftë, madhësia e këmbës suaj luan një rol të rëndësishëm edhe këtu. Sa më e vogël të jetë këmba, aq më e pakëndshme është të ndiqni këtë rekomandim. Në të njëjtën kohë, ekziston një metodë që do t’i përshtatet të gjithëve – zhvendosni këmbën midis pedaleve nga thembra në thembër.

Është e rëndësishme të mbani mend që kur përdorni pedalin e përshpejtuar, këmba qëndron gjithmonë mbi thembra, ndërsa kur shtypni pedalin e frenave, thembra nuk mund të jetë në gjendje të arrijë dyshemenë. Kjo gjë varet si nga madhësia e këmbës dhe nga distanca midis pedaleve.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-