Opoja.net

Kur do të vetëdijesohen banorët, për të ruajtur natyrën e bukur të Opojës ?

Zgatar, 22 shtator 2016 – Në vëndin e quajtur “Gjermani i Zgatarit” sivjet kishte mjaftë vizitorë, e turistë që e vizituan dhe e shfrytëzuan këtë të vënd mjaftë të bukur. Vizitat e tyre kanë qënë edhe të dëmshme për natyrën duke djegur lisat qindravjeqarë që ndodhëshin aty, e duke lënë mbeturina të shumta e duke mos u kujdesur për kampshtëpizën.

Vëndi mjaftë i bukur “Korubast” në Gjerman të fshatit Zgatar, po i mungon një lisë gjigand dhe i vjetër qindavjeqarë i cili u shkatërrua dhe u dogjë nga dora e njëriut dhe u rrëzua në vitin 2006. Edhe këtë vit fatin e njëjtë e ka një lis tjetër dhe mjaftë gjigant.

“Këti vendi të bukur “KORUBAST” në Gjerman të fshatit Zgatar, i mungon një lisë gjigand qindvjeqarë ( babloku i gjithë lisave tjerë ). Në vitin 2006 , lisi i lartëpërmendur nuk mudi më të qëndroj në këmbë, muk mundi më të bënte hije për njerëzimin dhe as për bagëtinë , nuk mundi më ta pastronte ajrin , nuk mundi më ta hijeshonte natyrën. Çka i ndodhi ? U dogj nga dora e njeriut dhe u rrëzua”, janë shprehur disa banorë të fshatit Zgatar të cilët janë të kujdesshem për trashëgimi.

Edhe këtë vit fatin e njëjtë e ka edhe një lis tjetër, edhe kafshët janë në hall me njëriun. Mbeturina, xhama të thyjer të birrave, pelena të fëmijeve të futura nëpër kaçuba dhe therra të ndryshme, që vështirë të nxirren prej aty.

“Këtë vit fatin e njejtë e përjetoi dhe lisi tjetër , i cili poashtu u dogj nga dora e njeriut ( i tharë por akoma i pa rrëzuar ).
Edhe kafshët janë në hall me njeriun !
Mbeturina të ndryshme , xhama të thyera e të pa thyera të birra Peja.
Pelena të fëmijeve të futura nëpër kaçuba dhe therra të nryshme , që kurrë nuk mund ti nxjerrë nga aty”, tregojnë banorët e këti fshati për portalin “Opoja.net”.

Fakti i mos kujdesjës për këtë natyrë të bukur e vërteton fakti, ku banoret e fshatit Zgatar në ato momente takuan tre profesorë Opojarë, të cilët ishin të vëndosur në kampshtëpizën, mbi tavolinën e kampshtëpizës kishin vëndosur skarën dhe kishin kallur një zjarr mjaftë të madhë gati në kulmin e kampshtëpizës.

“Më ka çuditur rasti kur tre profesorë Opojarë ,ishin ulur brenda nën kampshtëpizë, anash kishin sandakun plot me birra Peja . Mbi tavolinën e kampshtepizës kishin vedosur skarën dhe kishin kallur zjarrë të madhë , sa që flaka mbërrinte gati në kulm të kampshtepizës (hazër për tu djegur). Shkuam me shokun që më shoqëronte dhe ua tërhoqem vërejtjen profesorave , që ta zbresin skarën në tokë, tregon mërgimtari nga fshati Zgatar.

“Sa flitet nëpër ndeje të ndryshme , në xhamia , në shkolla, apo edhe në familje për ruajtjen e ambientit”, ka përfunduar mërgimtari nga Zgatari.

© Opoja.net

585

A mendoni se keni nevojë për të terhequr para nga trusti juaj ?

Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net