Mbi gjysma e kosovarëve nuk e mendojnë largimin në vendet e BE-së pas liberalizimit të vizave

Opoja.net Opoja.net Kosova

Një anketë e kohëve të fundit e realizuar nga SchengenVisaInfo.com zbulon se 62.3 për qind e të anketuarve kosovarë, të cilët janë kryesisht nga mosha 25 deri në 34 vjeç, thanë se nuk po mendojnë të transferohen në BE, krahasuar me 37.7 për qind të cilët thanë të kundërtën, se planet e tyre janë që një ditë të largohen nga Kosova.

Rezultatet e anketës tregojnë se dëshira për të lëvizur në BE është shumë e fortë në mesin e atyre që nuk e kanë vizituar BE-në më parë, ndërsa të gjithë të anketuarit që e kanë bërë një gjë të tillë, pra e kanë vizituar BE-në thonë se nuk mendojnë të lëvizin atje së shpejti, raporton SchengenVisaInfo.com.

Më detajisht, 50.9 për qind e të anketuarve kanë përvojë udhëtimi në BE, ndërsa për të tjerët, kjo do të ishte hera e parë që do të udhëtonin.

Në mesin e të anketuarve që kanë e konfirmuar se do të lëviznin në BE, shumica kanë të ardhura mujore ndërmjet 500 dhe 1,000 eurosh, me 15 përqind të të gjithë të anketuarve që fitojnë më shumë para në një muaj.

Për më tepër, përqindja e të anketuarve që planifikojnë të largohen nga Kosova pas liberalizimit të vizave dhe që gjenerojnë më pak se 300 euro në muaj, si dhe të atyre që arrijnë nga 300 deri në 500 euro në muaj, është 18.4 për qind, që tregon se sa më i ulët të jetë niveli i të ardhurave mujore janë, aq më i lartë është numri i personave që duan të largohen.

Ky pretendim mbështetet më tej pasi vetëm 2.6 për qind e të gjithë të anketuarve kanë plane të udhëtojnë në BE dhe të fitojnë rreth 1000 euro në muaj..

Shumica e të anketuarve ishin gra (61.4 për qind), dhe statusi i tyre profesional ishte kryesisht si të punësuara, siç kanë thënë 88.5 për qind, ndërsa 59.6 për qind e të anketuarve kishin arsim të lartë ose më të lartë.

Për më tepër, profesioni më i zakonshëm është IT, Teknologjia dhe Mediat e Komunikimit, me 46.5 për qind të të anketuarve që kanë një profesion të tillë.

Të pyetur se cilat janë arsyet më të rëndësishme për të mos u larguar nga Kosova, 57 për qind e të anketuarve i kanë përmendur anëtarët e familjeve të tyre, të ndjekur nga miqtë (27,2 për qind), dhe 17,5 për qind të tjerë i kanë përmendur motivet e patriotizmit.

Për sa u përket atyre që planifikojnë të largohen nga Kosova, shtysa kryesore për një largim lidhet me punësimin (74.5 përqind) dhe turizmin (53.2 përqind). Gjermania, Zvicra dhe Franca janë destinacionet kryesore për të anketuarit, me 55.3 për qind të të anketuarve që kanë treguar se kanë qëllime të lëvizin në këto vende brenda një viti pasi të nisë liberalizimi i vizave (76.6 për qind) dhe brenda pesë viteve të ardhshme (10.6 për qind), ndërsa 12.8 për qind të tjerë nuk kishin ndonjë përgjigje.

Sa i përket tregut të punës, 95.7 për qind e të anketuarve besojnë se liberalizimi i vizave do të ndikojë në fuqinë punëtore të Kosovës, dhe 74.5 për qind e të anketuarve të tjerë thonë se liberalizimi i vizave do të ketë efekt pozitiv për kosovarët.

Të pyetur nëse do të ishin të gatshëm të largoheshin nga puna e tyre aktuale nëse do t’u ofrohej një mundësi më e mirë punësimi në BE, 78.7 për qind thanë se do t’i braktisnin vendet e tyre të punës, ndërsa 21.3 për qind thanë se do të refuzonin.

Megjithatë, arsyeja kryesore pse kosovarët do të lëviznin në vendet e BE-së qëndron tek kjo mundësi; cilësia më të mirë të jetës, me 78.7 për qind të të anketuarve që e konfirmojnë këtë. Pagat më të larta (68.1 përqind), më shumë mundësi pune (55.3 përqind) dhe sundimi i ligjit (51.1 përqind) janë arsyet kryesore që kosovarët të largohen nga vendi i tyre për në BE.

Në një artikull të fundit nga SchengenVisaInfo.com, ekspertët për këtë çështje, si dhe pronarët e bizneseve, i kanë bërë thirrje Qeverisë së Kosovës që të veprojë tani dhe t’i përmirësojnë kushtet e punës për punonjësit pasi ata mund të rrezikojnë ta humbasin fuqinë punëtore pas liberalizimit të vizave që do të fillojë në janar të vitit 2024.

Statistikat e Shengenit (Schengen Statistics) zbulojnë se Kosova është renditur në mesin e top 20 vendeve në botë me aplikantë për viza Shengen në vitin 2022. Më konkretisht, vitin e kaluar janë regjistruar 121,972 aplikantë për viza kosovare, duke e renditur Kosovën në vendin e 18-të, ndërsa në vitin 2021, ishte në vendin e 16-të me gjithsej 44,666 aplikime për viza./Schengen Visa Info

//

Opojanet synon të ndihmojë në lartësimin dhe vetëdijesimin e dijes dhe kulturës për trevën tonë. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni. Ju faleminderit! Kontriboni KËTU.
- Reklama-
- Reklama-