Nuridin Ahmeti botoi librin “Krerët fetarë në lëvizjen kombëtare shqiptare”

Opoja.net Opoja.net Këndi Letrar Opoja

Libri “Krerët fetarë në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare” shënon një kontribut mjaft domethënës të Dr. Nuridin Ahmetit në ndriçimin e një teme shumë të rëndësishme, por pak të trajtuar në studimet tona historike. Punimi në fjalë është fryt i një pune kërkimore sistematike e të gjithanshme të autorit në arkiva e biblioteka, një pasqyrë e qartë e formimit të shëndoshë dhe e kompetencës së tij të admirueshme për të shtruar e analizuar, në pajtim me kërkesat e një metodologjie rreptësisht shkencore, të gjitha çështjet e ndërlikuara që rrok përmbajtja e këtij libri.
Prof. dr. Ferit Duka, dekan i Fakultetit të Shkencave Sociale dhe të Edukimit në
Universitetin Europian të Tiranës

Libri “Krerët fetarë në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare” i Dr. Nuridin Ahmetit në qendër të studimit dhe të analizimit ka ndërlidhjen dhe kontributin e elitave fetare në kapërcimin e dallimeve religjioze përbrenda etnitetit shqiptar, si dhe afrimin e besimtarëve me një kauzë të re dhe të domosdoshme për kohën, pra me atë të identitetit të përbashkët kombëtar, aq shumë të luftuar nga grupacionet e tjera etniko-fetare përbrenda Perandorisë Osmane dhe shteteve të reja ballkanike, si: Mali i Zi, Greqia, Serbia dhe pjesërisht nga Bullgaria. Ndërsa merita kryesore e autorit, Dr. Nuridin Ahmeti, është se ai me këtë vepër ridëshmon, edhe njëherë, se procesi i vetëdijesimit kombëtar shqiptar, ashtu si te popujt e tjerë, ka filluar gjithashtu, ndonëse me shumë pengesa dhe vështirësi, me përkthimet dhe ushtrimin e veprimtarisë religjioze në gjuhën amtare, për t’u shndërruar më pastaj në elitën e saj politike dhe kulturore.
Dr. doc. Memli Krasniqi, shef i Degës së Historisë në Institutin Albanologjik-Prishtinë

Prijësit tanë fetarë, të cilët edhe pse me vokacion nuk ishin politikanë, me vetëdijen e tyre morale e politike – si sintezë e dy komponentëve kryesorë: patriotizmit dhe besimit, – u vunë në krye të ngjarjeve të mëdha të kombit. Ndonëse roli i tyre ishte vendimtar në këto ngjarje, megjithëkëtë, historiografia jonë nuk i ka trajtuar drejt dhe meritueshëm. Libri “Krerët fetarë në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare”, i autorit Dr. Nuridin Ahmeti, i shkruar me kompetencë dhe akribi shkencore e në mënyrë objektive, të paanshme, reale, përmes gjuhës së fakteve e argumenteve të shkruara dhe si rezultat i një pune disavjeçare nëpër arkiva e biblioteka të vendit dhe jashtë, – përbën një kontribut me vlerë dhe plotëson zbrazëtirën e krijuar në zbardhjen dhe ndriçimin e rolit të krerëve fetarë në Lëvizjen tonë Kombëtare.
Dr. sc. Sadik Mehmeti, punonjës shkencor në Arkivin Shtetëror të Kosovës

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-