Pas rasteve të para me Covid-19 në Zaplluxhe dhe Pllavë, kryetari i Komunës Shaban Shabani, merr masa shtesë

Opoja.net Opoja.net Opoja

Pas shfaqjes së rasteve të para me infeksionin COVID-19 në fshatin Zaplluxhe dhe Pllavë , kryetari i komunës, Shaban Shabani ka thirrur mbledhjen e Shtabit Emergjent dhe Qendrën Operative Emergjente, ku kanë diskutuar lidhur me masat e nevojshme që duhet të merren.

Në këtë mbledhje është marrë vendim që:

1.familjet e prekura nga Covid-19 në fshatin Zaplluxhe dhe fshatin Pllavë të vetizolohen sipas udhëzimeve të Institutit Kombëtarë të Shëndetësisë Publike.

2. Shërbimi i palëve nëpër institucione të mos bëhet pa mjete mbrojtëse si maska dhe doreza.

3. Ndalohet çfarëdo shitje dhe shërbimi nga operatorët ekonomik konsumatorëve pa doreza dhe maska.

4.Të bëhet dezinfektimi i lokaleve.

5. Furrat të bëjnë ndarjen e shërbimit të klientëve me pagesat, (punëtoret të cilët shërbejnë bukë, pitajka dhe artikuj tjerë të mos bëjnë edhe pagesa).

6. Në asnjë hapësirë të shitjes të mos ketë më shumë se një person, ndërsa tek operatorët me hapësirë më të madhe të vendosen shirita njoftues ku duhet të qëndrojnë klientët.

7. Kërkohet nga të gjithë operatorët e lejuar sipas kodeve NACE nga MEPTINIS që më shumë të orientohen në shitje me porosi.

8. Obligohen bankat, qendra e punësimit, posta e Kosovës dhe të gjitha shërbimet e tjera private dhe shtetërore të organizojnë mbarëvajtjen e zbatimit të distancës sociale.

9. Të ndalohet shitja dhe shërbimi për fëmijët.

10. Të gjithë operatorët që zhvillojnë aktivitetin në territorin e komunës tonë obligohen të vendosin shenja paralajmëruese të mbajtjes së distancës dhe të zbatojnë në përpikmëri pikat e lartë shënuara në të kundërtën do t’u ndalohet puna përkohësisht deri në kalimin e gjendjes emergjente.

1.1 Aplikimi për leje të qarkullimit brenda dhe jashtë territorit të Dragashit bëhet vetëm në mënyrë online.

Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare i ka marrë të gjitha masat e nevojshme për familjet e prekura dhe në bashkëpunim edhe me IKPSH-në janë duke bërë identifikimin e personave kontakt me të infektuarit me COVID-19.

Kryetari i komunës në Dragash, Shaban Shabani edhe një herë iu bën apel të gjithë qytetarëve të komunës:

Të dashur qytetarë,

Dje kemi pasur rastet e para me virusin COVID-19 në komunën e Dragashit, respektivisht me vendbanim në Zaplluxhe dhe Pllavë .

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës ka arritur të gjejë përgjigje nga është burimi i infektimit.

Këto masa janë për parandalim dhe janë për të mirën e të gjithëve, prandaj t’i respektojmë.

I ftoj të gjithë kontaktet e personave që të vetizolohen për dy javë dhe nëse kanë simptome të telefonojnë në numrin: .

Të ndihmojmë stafin mjekësor profesional që të bëjnë punën e tyre duke respektuar masat.

Mbetshi me shëndet!

Bashkë do t’ia dalim!

Nakon prvih slučajeva zaraze COVID-19 u selima Zaplluzhe i Plave, gradonačelnik Shaban Shabani sazvao je sastanak Štaba za vanredne situacije i Operativnog centra za vanredne situacije, na kome su razgovarali o neophodnim merama koje treba preduzeti.

Na ovom sastanku je odlučeno da se porodice pogođene Covid-19 u selu Zaplluxhe i selu Plave samoizoliraju prema uputstvima Nacionalnog instituta za javno zdravlje.
2. Usluga stranaka u institucijama ne treba se obavljati bez zaštitnih sredstava poput maski i rukavica.
3. Zabranjena je svaka prodaja i usluga od strane privrednih subjekata bez rukavica i maski.
4. Dezinficirajte prostorije.
5. Pekare da odvoje pružanje deljenja usluga kupcima od dela za plaćanje (radnici koji poslužuju hleb, pitarka i druge stvari da ne vrše naplaćivanje).
6. U prodajnom prostoru ne bi trebalo da postoji više od jedne osobe, dok će operateri sa većim prostorom trebalo da budu opremljeni reklamnim vrpcama na kojima će se pokazivati gde treba da kupci borave.
7. Zahtevaju svi operatori kojima MEPTINIS dozvoljava NACE kodove da budu više orijentisani na prilagođenoj prodaju po porudžbini.
8. Banke, centri za zapošljavanje, pošta Kosova i sve ostale privatne i državne službe dužni su da organizuju rad u primeni društvene distance.
9. Zabraniti prodaju i usluge deci.
10. Svi operatori koji posluju na teritoriji naše opštine dužni su da postave znakove upozorenja da se drže na daljini i da strogo sprovode navedene tačke, inače će rad biti privremeno zabranjen dok ne prođe vanredna situacija.
1.1 Zahtjev za dozvolu za promet unutar i izvan teritorije Dragaša vrši se samo putem interneta.

Glavni centar porodične medicine preduzeo je sve potrebne mere za pogođene porodice i u saradnji sa NIPH-om identifikuju osobe u kontaktu sa zaraženim COVID-19.

Gradonačelnik Dragaša, Shaban Shabani, još jednom se obraća svim građanima opštine:

Poštovani građani,

Juče smo imali prve slučajeve virusa COVID-19 u opštini Dragaš, odnosno sa naseljima u Zapluxhe i Plavi.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova uspeo je da nađe odgovor na to gde je izvor zaraze.

Ove mere su za prevenciju i u korist su svih, pa ih poštujemo.

Pozivam sve kontakte osoba da se samoizoliraju na dve nedelje i ako imaju simptome da nazove broj :

Pomognite profesionalnom medicinskom osoblju da obavlja svoj posao poštujući mere.

Ostanite zdravi!

Zajedno ćemo uspeti!

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-