Opoja.net

Pasioni dhe kujdesi për zogjtë, një hobi më shumë

Kudo në botë ka mjaft njerëz të cilët e kanë hobi të merren me rritjen e zogjve, më konkretisht me kanarinat e gardelinat.

Foleja zakonisht duhet te jetë e arritshme që të vëzhgohet gjendja e zogjve të vegjël gjatë kohës derisa te dalin nga foleja. Materiale për fole të zogjve është më shpesh, fijet e barit të thatë, fibër jute etj.

Pas rreth 12-14 ditëve zogjtë dalin nga vezët. Atëherë prindërve duhet t’i jepen fara të ndryshme që gjenden në natyrë, dhe është e nevojshme për të dhënë ushqim si krimba, larva të milingonave.

Të rinjtë ekskluzivisht i ushqen femra deri në 5 – 6 ditë e para dhe pastaj fillon për ti ushqyer ata dhe mashkulli.

Pas rreth 14 ditësh zogjtë e vegjël e lënë folenë, dhe që atëherë kujdeset për ta vetëm mashkulli, ndërsa femra përgatitet për folenë tjetër. Gjatë vjeshtës dhe dimrit ushqimi duhet te jetë me farëra e ushqimit të zgjeruara me vajra të pasur. Në pranverë, ushqimi yndyror nuk preferohet pasi ehte e mundur që zogjtë të vënë në peshë .

AUV konfirmon: Gripi i shpezëve prezent në Kosovë

Opoja.net

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë publikon masat për parandalimin e përhapjes së gripit të shpezëve

Opoja.net

Insekti nga Kosova bëhet lajm në botë

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net