Përmes karikaturave për ndalimin e migrimit të të rinjëve nga Komuna e Dragashit

Kushtrim Guraj Kushtrim Guraj Lajme Opoja

Më daten 6, 7 dhe 8 dhjetor 2016, në Hotel Meka, në komunën e Dragashit,është mbajtur një punëtori dy-ditore: Karikature me temen: Migracioni, modul 1 bazat. Ne punëtori kanë marrë pjesë 17 nxënës të shkollave të mesme nga komuna e Dragashit (komunitetit shqiptar dhe goran në grupe të përziera), nga të cilet 40% e pjesëmarrësve ishin femra.

Punëtoria e udhëhequr nga karikaturisti i Prizrenit dhe Ambasadori karikaturave për Kosovën Z. Gani Sunduri.

Projekti u realizua me mbështetjen nga: Zyra për Çështje të Komuniteteve në Zyrës e Kryeministrit, Z. Ivan Tomiç të cilin ne e falënderojmë dhe presim vizitën e tij në Dragash. Bashkëpunimt në mes të disa OJQ-ve: KVRL – Këshilli i Veprimit Rinor Lokalë Dragash, Gora Region, IDEA, TTI Durchhalten. Diten e tretë është mbajtur një tryezë të rrumbullakët me temën: Si mund të kontribuojë në ndalimin e migrimit të rinjve nga komunen e Dragashit.

Analiza e situatës aktuale, promovimin e politikave në lidhje me përfshirjen të rinjve si: barrierë e gjuhës, papunësisë, barazisë gjinore. Ku janë paraqitur rezultatet nga studimi shumë mujore që është bërë në zonën e Komunës së Dragashit dhe që ende vazhdon.

Por për shkak të: Javës të Drejtave të Njeriut, si dhe Javës lufta kundër korrupsionit, ne kemi shprehur dëshirën që në komunën e Dragashit të shënohet në mënyrë se si është rasti në të gjithë Kosovën. Mysafirët e përfshir në tryez ishin :përfaqësues të organizatave të shoqërisë civile, institucioneve qendrore dhe lokale, Parlamenti, si dhe përfaqësues të misioneve të huaja në Kosovë. Më shumë detaje mbi këtë ngjarje ju mund të shihni fotot.

Panelistët të ftuar : përfaqësuesi i qendrës rajonale të OSBE-së në Kosovë, Sh.T Z. Zoltan Imesc, deputei në Kuvendin e Kosovës Z. Adem Hoxha, zëvendësministri i Drejtësisë Z. Nysret Hoxha, përfaqësuesi i Zyrës së OSBE-së për Dragash Z. Orce Bonev, koordinator i zyres komunale lokale për Çështje të Komuniteteve: Z. Uzeir Hamza, përfaqësuesi i KVRL-së – Këshilli i Veprimit Rinor Lokalë Dragash Z. Nazim Piraj.Pas ekspozimit moderatorit Z. Fatir Berzati, iu drejtua te rinjeve dhe iu përgjigj pyetjeve të tyre. Gjithashtu, në takim pjesëmarrë ishin përfaqësues të Ambasadës Britanike në Kosovë, përfaqësues të SHPK-së Dragashit, asambleistet komunale, përfaqësues i Zyrës për Çështje të Komuniteteve në komunën e Dragashit, mediat lokale, aktivistë nga OSCH, si dhe qytetarë të shumtë. Dua në emër të komitetit organizativ të falënderoj të gjithë për pjesëmarrjen dhe mbështetjen e tyre, dhe presim se do të jenë së bashku përsëri së shpejti dhe për të ndihmuar të rinjtë të shohin të ardhmen e tyre këtu në pjesën jugore të shtetit tyre të ri Kosovës.

Në përfundim të tryezës së rrumbullakët nga ana e përfaqësuesit e OJQ-ve u shpërndanë certifikata për pjesëmarrësit e shkollës se karikatures dhe çmime simbolike edhe eshte hapur ekspozitë një-ditore në Hotel Meka, e cila përbëhej nga vepra të nxënësve. Organizatorët: KVRL -Këshilli i veprimit rinor lokalë Dragaš, Gora Region, Idea, TTI Durchhalten.

© Opoja.net

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

Fjalë kyqe: ,
- Reklama-
- Reklama-