Tre mësime nga xhuzi i 23

Kushtrim Guraj Kushtrim Guraj Artikuj
 • Një detaj interesant nga udhëtimi i Muhamedit a.s.
  në Miraxh është përshkrimi i Ibrahimit .a.s i cili qëndron mbështetur në
  Bejtul- Ma’amur  që për melekët është
  sikur Qabeja në Tokë për njerëzit.  Ashtu
  siç bëjmë ne tavaf rreth Qabesë, në qiell përreth Bejtul -Ma’amurit bëjnë melekët.
  Nëse analizojmë mirë këtë pejgamber atëherë nuk është çudi që ai quhet
  Halilullah – mik i Allahut. Gjithashtu është i vetmi pejgamber krahas  Muhamedit a.s që i çojmë salavate. Cilësi e
  Ibrahimit a.s. është dashuria e madhe ndaj Allahut dhe kryerja e pakusht e
  urdhrave të Zotit. Ibrahimi a.s. është pejgamberi i Zotit që ishte i gatshëm të
  sakrifikoj edhe djalin e tij për çka flitet në këtë xhuz. Gatishmëria e
  Ibrahimi a.s. për këtë sakrificë është rast i  pashembullt. Allahu e gradon duke ia zëvendësuar
  atë me një dash dhe djalin ia bën pejgamber.. Në kontekstin tonë çështje është,
   se sa jemi ne të gatshëm t’i kryejmë urdhrat
  e Zotit që nuk janë as për së afërmi me urdhrat që i pat Ibrahimi a.s.?
 • Edhe pse nuk përmendet shpesh sikur popujt tjerë, banorët e Ejkes ishin prej atyre që bënin mëkate të ngjashme me mëkatet që bëhen sot në botë por edhe tek ne. Tipari i tyre në kontekstin e sotëm ështe,  mashtrimi gjatë shitblerjes dhe vjedhja e  njerëzve  në mënyra të ndryshme.
 • Edhe pse ekzistojnë arsye të ndryshme për debate,
  interesant është se debati si aktivitet nuk do të ndalet deri në ditën e
  Gjykimit. Pastaj do të vazhdoj vetëm në xhehenem dhe është cilësi e këtij
  vendi. Në fakt, xhenetlijt  përshkruhen
  si njerëz që bisedojnë dhe bëjnë muhabet, ndërsa xhehenemlit si njerëz që
  debatojnë. Kjo na lehtëson kuptimin e hadithit: “Kush lë debatet kur nuk është
  në të drejtë, do t’i ndërtohet një shtëpi në xhenet, ndërsa kush i lë debatet
  kur është në të drejtë, do t’i ndërtohet një shtëpi në pjesën më të zgjedhur të
  xhenetit.”

Preporod.com

Përktheu:
A. D. Islampress

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-