Opoja.net

Varrezat e reja të fshatit Zgatar të rregulluara me plan urbanistik

A është e njëjt sikur para një shtepie një numër këpucësh të lëhen tollovi dhe nga tollovia e madhe nuk mund ti gjen këpucët  tua, dhe një shtepi tjetër ku këpucët  janë të rendituara bukur njëra pranë tjetrës,  dhe me shumë lehtësi i gjen këpucët  tua.

Pra për  fat të keç kjo tollovi e madhe po ndodh te varrezat e myslimanëve, e nër to edhe te varrezat shqiptarëve musliman, ku si pasojë e kësaj tollovie të varrezave vjen deri te fjalosja e komshive, fiseve apo mahallëve ndërmjet veti, të cilët me të drejtë , ose pa të drejtë thonë  (Jo kta kan hy kah ne, ata të tjerët thonë jo ata kan ardhë ka ne,…).

Këtë problem të pa rregullsive të varrezave, fshati Zgatar e ka zgjidh  duke i rregulluar varrezat, nga arkitekti me plan urbanistik.

Përparësia e këtyre varrezave është:

  • Varret janë me dimensione 230 cm x 100 cm, janë të renditura dhe janë të kufizuara me kornizë nga betoni me gjerësi 40 cm, dhe thellësi 7 cm. Pra distanca ndërmjet varreve është 40 cm.
  • Çdo varr e ka numrin e vetë, numri është nga stiropori dhe është futur në beton në mënyrë që të mbetet gjurma e numrit të varrit.
  • Në tabelën informuese është komplet plani i varrezave, dhe lista e përsonave të varrosur ku shenon ( numri i varrit, emri dhe mbiemri, data dhe viti i lindjes, data dhe viti i vdekjes).
  • Pra nëse dëshiron ta viziton një varr, shikon në tabelë emrin dhe numrin e personit në listë, ku me shumë lehtësi e gjenë varrin e atij personi.                                                   Edhe nëse kalojnë shumë vite apo dekada, gjetja e varrit të personit është e lehtë.
  • Nga kjo renditje e varreve, shfrytëzohet  dhe kursehet  toka në maksimum.
  • Pasi të gjithë muslimanët janë vëllezër dhe motra, varrezat nuk janë të ndara në fise apo mahallë apo gjini, pra varrimi bëhet sipas numrit të rradhës.

Gjest human, vogëlushët kosovarë dorëzojnë në polici kuletën me shuma parash!

Merlinda Guraj

Qeveria e Kosovës merr përsipër pagesën e polisës kufitare për diasporën

Merlinda Guraj

Osmani pritet me nderime të larta nga presidenti austriak

Merlinda Guraj
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net