Opoja.net

Bien çmimet e inputeve në bujqësi

Sipas të dhënave të prezantuara nga Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) në raportin ‘Indeksi i Çmimeve të Inputeve dhe Çmimet në Bujqësi, tremujori i katërt 2017’, Kosova gjatë këtij tremujori indeksi i inputit të përgjithshëm ka rënë për 0.8 për qind, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2016, shkruan Telegrafi.

Indeksi i tremujorit të katërt të inputeve në vitin 2017 ka rënie për 2.2 për qind për ‘Input 1’, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2016, ndërsa indeksi për ‘Input 2’ ka rritje për 1.1 për qind, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit paraprak.

140
SONDAZH / Zgjedhjet Lokale
A mendoni se ka keqpërdorime gjatë zgjedhjeve në Dragash ?

Produktet, që e përbëjnë bazën për Indeksin e Çmimit të Inputeve janë të ndara në dy grupe kryesore: Mallrat dhe shërbimet aktualisht të konsumuara në bujqësi (Input 1) dhe Mallrat dhe shërbimet që kontribuojnë në investimet në bujqësi (Input 2). Brenda grupit të mallrave dhe shërbimeve aktualisht të konsumuara në bujqësi, çmimet grumbullohen sipas grupeve në vijim: farëra dhe material mbëltues, energji, vajëra, plehra dhe përmirësues të tokës, produkte për mbrojtjen e bimëve dhe pesticide, shpenzime për veterinari, lëndë për ushqimin e kafshëve, mirëmbajtje e materialeve, mirëmbajtje e ndërtesave, si dhe mallra dhe shërbime të tjera. Sa i përket Input 2, mallra dhe shërbime që kontribuojnë në investimet bujqësore, çmimet grumbullohen për materiale (makineri dhe pajisje të tjera), ndërtesat (ndërtesat e fermës, punët e tjera, përveç përmirësimit të tokës, ndërtesat e tjera, struktura e tyre) dhe të tjera.

Publikimi bazohet në çmimet e inputeve bujqësore të grumbulluara në Kosovë. Grumbullimi i çmimeve është kryer në barnatoret bujqësore, barnatoret veterinare, në kompani, në tregje dhe vende të tjera, ku çmimet e inputeve bujqësore janë në dispozicion. Disa çmime të inputeve bujqësore janë marrë nga çmimet e konsumit (IHÇK) në ASK. /Telegrafi/

Ministria e Bujqësisë ka një njoftim për fermerët rreth aplikimit për subvencione

Opoja.net

Arrijnë para Ministrisë fermerët me rreth 200 traktorë

Opoja.net

Austria e gatshme ta ndihmojë Kosovën në sektorin e bujqësisë

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net
Fokusi
Shiko
Zgjedhjet
Kontribo
Raporto