Opoja.net

Gjimnazi “Ruzhdi Berisha”, vatër e denjë e diturisë

Para 47 vjetësh, pikërisht në shtator të vitit l969, për herë të parë në këtë komunë hapet një shkollë e mesme. Ishte kjo një ditë e madhe për banorët e kësaj treve, ngase deri atëherë, të gjithë ata që dëshironin për ta vazhduar shkollimin, duhet t’ia mësynin qendrave më të mëdha të Kosovës, e shpesh edhe jashtë saj.

Fillimisht kjo shkollë dyetnike filloi me vetëm dy paralele (njëra me mësim në gjuhën shqipe, kurse tjetra gorane-boshnjake). Natyrisht që fillimi ishte mjaft i vështirë. Meqë asokohe mungonte lokali shkollor, mësimi mbahej në kushte të vështira në lokalet e shkollës fillore të Sharrit, ndërsa në mungesë të kuadrit mësimor, shumë mësimdhënës të shkollave të mesme të Prizrenit, sakrifikonin shumëçka për t’i ndihmuar kësaj shkolle të sapo hapur.

89
SONDAZH / Zgjedhjet Lokale
A mendoni se ka keqpërdorime gjatë zgjedhjeve në Dragash ?

Megjithatë, me rrëshqitjen e viteve rritet në vazhdimësi edhe kjo vatër e arsimit. Me ndërtimin e godinës moderne të gjimnazit në vitin 1972, nxënësit e kësaj shkolle e vazhdojnë punën në kushte shumë më të mira. Në këtë mënyrë kjo shkollë behët gurrë e pashterur e kuadrove të ardhshme të te gjitha profileve. Në këtë mënyrë, ish nxënësit e kësaj shkolle sot janë edhe doktorë shkencash, e profesor[ të Universitetit të Prishtinës. Janë këto suksese, me të cilat mburret kjo shkollë, ngase këto rezultate inkurajuese, premtojnë një ardhmëri edhe më të ndritshme për këtë trevë prore të varfër e të pazhvilluar.

Pas periudhës së vështirë gjatë viteve të nëntëdhjeta, kur edhe nxënësit e kësaj shkolle, si gjithandej në Kosovë, punuan nëpër podrume, pas lufte vazhdohet prapë në godinën e gjimnazit. Me ndihmën e donatorëve të huaj janë bërë shumë riparime, ndërsa kabinetet e dëmtuara gjatë luftës, janë pajisur me kompjuterë e mjete të tjera mësimore.
Sot në bankat e kësaj shkolle janë të ulur mbi 400 nxënës, të cilëve u ligjërojnë mbi 60 mësimdhënës të kualifikuar të kësaj treve. Gëzon fakti se tani edhe shkollimi i femrës këtu nuk është më “mollë e ndaluar”, sepse numri i vajzave që i ndjekin mësimet në këtë shkollë ka kaluar 200-shin. Ndërkaq edhe numri i femrave me indeks në xhep tani më është mjaft inkurajues.

Duhet veçuar se nxënësit e kësaj shkolle, që nga fillimi i punës së saj, janë dalluar me aktivitetet e ndryshme kulturo-artistike e sportive. Me paraqitjen e tyre të denjë, ata kanë arritur suksese të lakmueshme në festivale të ndryshme në Kosovë dhe jashtë saj.

Aktualisht nxënësit e kësaj shkolle i ndjekin mësimet në disa drejtime. “Puna e zellshme që bëhet në këtë vatër të arsimit paraqet garanci për një ardhmëri shumë më të ndritshme për 40 mijë banorët e këtij nënqielli, të cilët, në mungesë të arsimimit të të rinjve, në të kaluarën, të vetmen shpresë për ekzistencë e kanë pasur tek strajca e kurbetit. Fundja, mbi katërdhjetë gjenerata që kanë dalë nga bankat e kësaj shkolle janë një dëshmi e qartë se këtë trevë e presin ditë shumë më të mira…”.

Por politika lokale duhet mirë e mirë të mendon për ikjen e nxënëseve nga kjo komunë dhe zgjidhja më e mirë është hapja e dy ose tri paraleleve në fshatin më të madh – Bresanë, i cili lokalitet ka të gjithë infrastrukturën për këto paralele.


© Opoja.net. Të gjithë të drejtat e mbrojtura.

Komuna e Dragashit ndan 100 bursa studimi

Opoja.net

Aksident trafiku në Dragash, 6 të lënduar

Opoja.net

Nga sot, Kosova dhe Shqipëria me pikë të re kufitare

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net
Fokusi
Shiko
Zgjedhjet
Kontribo
Raporto