Opoja.net

Imami Nijazi Sylejmani dhe babai i tij mikpritës Haxhi Sylejmani

Mësuesit e parë në Bresanë – Opojë, Kush ua hapi dyert e i mirëpriti, Ku banuan ata ?

Mësuesi i parë i ardhur për arsim në Opojë, në fshatin Bresanë të Dragashit, Hajdar Siqeca, ka banuar në shtëpin e Sylejman Sylejmanit (Haxhi Sylës), i cili me të kuptuar qëllimin e ardhjes, Sylejman Sylejmani (ndjesë pastë), vullnetarisht – pa pagesë, e fton për banim mësuesin Hajdar në shtëpinë e vet e  cila i ka pasur vetëm dy dhoma. Njërën e ka ndarë për mësuesin dhe tjetrën dhomë për gjithë familjen e vet, e më pas mësuesi Hajdar banoi edhe të djali i Haxhi Sylës, Nijazi Sylejmani, ndër të parët Imam me dëshmi (Diplomë Imami) në Opojë.

Gjatë një bisede me djalin e Nijazi Sylejmanit, Dr.Selami Sylejmani dhe publicistin dhe gazetarin Demir Reshiti, mësuam me hollësi ngjarjën.

“Demiri, më tregoi se në një intervistë – bisedë që kishte me vajzën e mësuesit Hajdar, ka kuptuar se Hajdar Siqeca ka banuar në shtëpinë e familjes së gjyshit tim Sylejmanit dhe më vonë edhe prindërve të mi. Pas kësaj informate unë bisedova edhe nënën time dhe ajo ma konfirmoi një gjë të tillë me shumë hollësi, duke më treguar se nëna ime me rastin e ardhjes nuse në shtëpinë e babës tim, nga ana e gjyshit tim, për respektin qe kanë pasur për mësuesin Hajdar si shpërndarës të arsimit, i është propozuar nënës sime që mësuesin Hajdar të mos ndahen nga e gjithë familja Syejmani, dhe edhe mësuesit tu sillet peshqesh sipas traditës së asaj periudhe, ka treguar Dr.Selami Sylejmani për Opoja.net.

Demir Reshiti me shumë hollësi ka treguar se Hajdar Siqeca – mësuesi i parë në Opojë, ka ardhur në Bresanë të Dragashit për të shpërndarë arsimin, dhe me të kuptuar qëllimin e ardhjes, (Sylejman Sylejmani) ndjesë pastë, vullnetarisht – pa pagesë, e fton për banim mësuesin Hajdar në shtëpinë e vet e  cila i ka pasur vetëm dy dhoma. Njërën e ka ndarë për mësuesin Hajdar dhe tjetrën dhomë për gjithë familjen e vet.

Imam, Nijazi Sylejmani,

Haxhi Njazi Sylejmani diploma

Baba i Prof. Dr. Selami Sylejmani, MD, PhD

Ndër të parët Imam me dëshmi – Diplomë Imami

U Lind në Bresanë – Brodosanë, Komuna e Dragash-it- Sharr-it, më 20.02.1927

Ishte i etur shume  për dije. Një kohë të gjatë mëson nga familja e Haxhi Rexhepit – sidomos nga Mulla Adnani.  Poashtu, një kohë të gjatë mëson edhe nga Mulla Mehmeti, me të cilin shkruajnë edhe disa libra të cilat dorëshkrime digjen gjatë djegies së shtëpisë familjare në Prizren nga forcat militare dhe paramilitare të Serbisë, me rastin e Masakrës së lagjes Tusuz në Prizren..

Në 01.10.1960 jep provimin për Imam, në Medresenë e ulët në Prishtinë dhe fiton dëshmi me shkrimSVEDODŽBA –  Certifikatë, e lëshuar nga bashkësia Islame në Prishtinë.

Deri ne vdekje e ushtron profesionin e Imamit në shumë fshatra të Kosovës, sidomos të Komunës së  Prizrenit, Rahovecit, Suharekës, Pejës si dhe në Mal të Zi.

Ndërron  jetë më 24.08.1979, në një fatkeqësi Komunikacioni – ditën e Xhuma, ditën e parë të festes së Fitër Bajramit, pasi ua falën Namazin Bajramit, Xhematit të fshatit Skorobishtë, të komunës së Prizren-it.

Haxhi

Haxhi Sylejmani Sylejmani

Sylejman Ramadan Sylejmani

U Lind në Bresanë – Brodosanë, Komuna e Dragash-it- Sharr-it, më 20.08.1889 – 15.10.1984

© Opoja.net

583

A mendoni se keni nevojë për të terhequr para nga trusti juaj ?

Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net