Opoja.net

Në botë mund të ketë 18 mijë lloje të shpendëve

Natyra
Në botë mund të ketë 18 mijë lloje të shpendëve

Shkencëtarët e shpendëve (ornitologët) thonë se në botë mund të ketë 18 mijë lloje shpendësh.

Përfundimet e një studimi në lidhje me këtë temë janë publikuar në revistën “PLOS ONE”. Studimi është kryer nga Muzeu Historik Natyror Amerikan dhe është fokusuar në llojet që në pamje të parë duken njëlloj, por se janë lloje të veçanta të “fshehta”.

Kryesuesi i këtij studimi, Joel Cracraft, siç transmeton AA, ka deklaruar se “Do të ketë ndryshime drastike përsa i përket llogaritjes së llojeve të shpendëve.”

Sipas shumë listave të shkencëtarëve të shpendëve në botë ndodhen 9-10 mijë lloje shpendësh, ka thënë Cracraft dhe më pas ka shtuar se kjo përllogaritje është bërë mbi bazën e “konceptit të llojeve biologjikë” duke u nisur nga popullariteti i atyre që kanë potencial çiftëzimi.

Studiuesit nga Universitetet Nebraska-Lincoln dhe Washington kanë marrë nën vëzhgim 200 shpendë. Ndërkohë në mesin e tyre gjendet edhe studiuesi Cracraft.

Sistemi i ri i përcaktimit të llojeve nxori në pah se 200 zogjtë e marrë nën vëzhgim, janë të llojeve të ndryshme. Në studim thuhet se llojshmëria biologjike e shpendë

Bujqësia nuk u kursye nga pandemia, por “Krusha” shtoi punëtorët dhe rriti eksportet

Opoja.net

Eksportet shqiptare me vendet e CEFTA-s shënuan rritje me 14%

Opoja.net

Skandaloze: Në Dragash e vrasin me armë zjarri drenushën skaj rrugës

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net