Opoja.net

Në cilët vende dhe si përgaditet Boza ?

Natyra
Në cilët vende dhe si përgaditet Boza ?

Boza është pije e njohur bulmeti që përdoret dhe fitohet në këto vende si Kazakistani, Turqia, Kirgistani, Shqipëria, Kosova, Bullgaria, Maqedonia etj.

Ka disa lloje dhe mënyra të përgatitjes së saj.

Boza është pije e ëmbël që prodhohet nga mielli i misrit. Është e përhapur në shumë nga vendet e Ballkanit dhe njihet si një pije me vlera ushqyese. Boza shqiptare është më e verdhë dhe më e ëmbël se llojet e tjera të bozave që prodhohen në Ballkan e vende të tjera.

Në turqi fementohet nga gruri, me kanellë dhe leblebia.

Në Maqedoni boza është me e hollë dhe me ngjyrë më të çelët, ndërsa më e ëmbël në shije.

Në një litër bozë gjenden mijëra kalori, katër lloje të vitaminës A dhe B, dhe vitamini E. Dhe pasi që ka acid laktik, ndihmon edhe në tretje.

Ndërsa preferohet të përdoret nga lehonat, pasi që stimulon prodhimin e qumështit.

Bujqësia nuk u kursye nga pandemia, por “Krusha” shtoi punëtorët dhe rriti eksportet

Opoja.net

Eksportet shqiptare me vendet e CEFTA-s shënuan rritje me 14%

Opoja.net

Skandaloze: Në Dragash e vrasin me armë zjarri drenushën skaj rrugës

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net