Në Dragash organizohet Dita Ndërkombëtare kundër dhunës ndaj Grave

Kushtrim Guraj Kushtrim Guraj Lajme Opoja

Sot, në Dragash është organizuar nga mekanizmi komunal për mbrojtje nga dhuna në familje, Dita Ndërkombëtare Kundër Dhunës ndaj Grave. Anëtarët e mekanizmave komunale janë ngritur me një qëndrim para komunës dhe ndanë broshura në dy gjuhë në të cilat gratë janë të inkurajuar që të mos vuajnë dhunën.

Kjo është edhe fushatë globale botërore “16 ditët e aktivizmit kundër dhunës ndaj grave”, i cili do të zgjasë deri më 10 dhjetor, e cila shënon Ditën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut.

Mekanizmi Koordinator në komunën e Dragashit, Lindita Piraj, ka thënë për portalin “Opoja.net” se në kuadër të shënimit të ditës kundër dhunës në Dragash janë  organizuar një sërë aktivitetesh që kanë për qëllim forcimin dhe nxitjen e grave të mos vuajnë dhunën. Një nga aktivitetet do të organizohet në shkollën e mesme dhe fillore, ku mësimi do të ligjërohet në të dyja gjuhët, tha Lindita Piraj.

dhuna-kunder-grave-dragash-1

Lokaj nga Gora është një anëtare e ekipit komunal dhe përfaqësuese e sektorit joqeveritar. Ajo tha se koha më në fund edhe tek ne te flasim per këto qështje. Dragashi është njera nga komunat e rralla e cila, në përputhje me procedurat ligjore, ka një ekip për të parandaluar dhunën. Ky ekip është i përbërë nga të gjitha strukturat organike në komunë, duke përfshirë policinë dhe gjykatën.

Ganimeta Kelmendi në Prokurorinë në Prizren, përfaqësuese e zyrës rajonale tha se do të punojmë në rastet e dhunës në familje në të gjithë rajonin e Dragashit. Sa herë që ne kemi një informacion të tillë qdoherë bidesojmë me viktimat. Unë jam në këtë biznes për 15 vjet, por për fat të keq me numrin e viktimave çdo vit është në rritje. Rekomandimi im për gratë nuk është që të heshtin dhe të dinë se rrahja nuk është dhunë, por dhuna dhe psikologjike. Unë gjithashtu dua ti inkurajoj ato  dhe u them atyre se duhet te bejnë paraqitjen e dhunës gjithashtu nëse dëgjojn se një grua vuan nga dhuna menjëherë të na japin informacion, tha Ganimeta Kelmendi.

dhuna-kunder-grave-dragsh
Ligji për Mbrojtjen e dhunës në familje ka për qëllim sigurimin e mbrojtjes për viktimat e dhunës në familje.
Programi kundër Dhunës në Familje në Kosovë dhe Planit të Veprimit 2011-2014 ka të bëj me çështje të rëndësishme të tilla si mungesa e bashkëpunimit mes institucioneve të cilat konsiderohen dhuna në familje, kapacitetet jo i zhvilluar nga aktorët kryesorë në zgjidhjen e çështjeve që lidhen me dhunën në familje, dështimet e qeverisë dhe mungesa e infrastrukturës për të mbështetur viktimat. Institucionet e Kosovës, përfaqësues të shoqërisë civile dhe organizatat ndërkombëtare kanë dhënë kontributin e tyre aktiv në programin për gati një vit.

Programi përfshin tre objektiva:
– Krijimi i një mekanizmi efektiv dhe të plotë për parandalimin e dhunës në familje;
– Sigurimi i masave efektive mbrojtëse për viktimat;
– Sigurimi i shërbimeve efikase për rehabilitimin dhe integrimin e viktimave dhe autorëve të dhunës në familje.

© Opoja.net

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-