Pajtohet SBAShK: Testit për gardim do t’i nënshtroheshin vetëm mësimdhënësit që dëshirojnë ta sfidojnë veten

Opoja.net Opoja.net Kosova

Ministria e Arsimit tha se mësimdhënësit do t’i nënshtrohen një numri vlerësimesh, që do t’ju mundësojë atyre ngritjen në karrierë por edhe paga më te mëdha. Por, MAShT tha se vlerësimi do të bëhet nga drejtorët e shkollave dhe Inspektorati i Arsimit.

“Ky draft-udhëzim administrativ parasheh 3 nivele të licencave (licenca e karrierës, licenca e avancuar dhe licenca e përhershme). Kalimi nga një licencë në tjetrën realizohet përmes vlerësimit të performancës-i brendshëm dhe i jashtëm dhe vlerësimit që pritet të organizohet nga MASHTI. Në rast se mësimdhënësi kalon nga licenca e karrierës në licencën e avancuar, parashihet edhe një shtesë në pagë. Këto nivele të licencave vlejnë vetëm për arsimin parauniversitar. Zbatimi i këtyre niveleve të licencës do të fillojë pas finalizimit të kuadrit ligjor”, thuhet në përgjigjen e MAShTI-t.

Një kohë të gjatë përplasjet ndërmjet Ministrisë dhe mësimdhënësve u zhvilluan për nivelin e vlerësimit dhe këta të fundit kundërshtuan çdo mundësi të testimit të tyre me shkrim. Drejtori i shkollës “Asim Vokshi”, Nazif Jashari, tha se një tjetër vlerësim që ndërlidhet me gradim është i pranueshëm.

“Mësimdhënës të karrierës, mësimdhënës i avancuar, mësimdhënës mentor dhe mësimdhënës i merituar, këto janë katër nivele ose grada të gradimit të licencimit të mësimdhënësve që faktikisht këto mësimdhënës e presin shumë me kënaqësi për arsye se kjo ndikon drejtpërdrejt në ngritjen e pagës, gjegjësisht ndikon edhe në ngritjen e nivelit të performancës së mësimdhënies dhe mësimnxënies”, tha ai.

Për Sindikatën e Arsimit testimi i mësimdhënësve është nënçmues. Kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit, Rrahman Jashari thotë se vlerësimi për gardim është i pranueshëm dhe atij do t’i nënshtroheshin vetëm mësimdhënësit që dëshirojnë ta sfidojnë veten.

“Gradimi do të ndikojë shumë pozitivisht në ngritjen e cilësisë në arsim sepse krijon një garë të brendshme mes mësimdhënësve, krijon një angazhim dhe nevojë që ata të jenë të përgatitur maksimalisht për profesionin e tyre dhe po them ky gradim nëse vërtet fillon me kohë dhe arrihet, do t’i sjellë vetëm të mira arsimit të Kosovë sepse cilësia, duke u bërë kjo garë për tu përballur me sfidën që e caktojnë kriteret për gradim, do të ndikojë që mësimdhënësi të jetë akoma më i përgatitur”, tha ai.

Për, Rinor Qehajën nga Instituti EdGuard, vlerësimi i performancës së mësimdhënësve është i domosdodhëm por nuk duhet të shihet si ndëshkim për ta.

“Ajo që shpresojmë shumë të shohim është një vlerësim performance kryesisht të bazuar në shkollë, jo shumë nga vlerësime formale të jashtme por vlerësim brenda komunitetit si përkrahje i komunitetit për çdo mësimdhënës. Në të njëjtën kohë ky vlerësim duhet të jetë i lidhur me gradimin e mësimdhënësve në licenca që të na shërbej edhe si një incentivë e mirëfilltë financiare për performancë më të mirë por edhe dallim brenda komunitetit të mësimdhënësve”, tha Qehaja.

Vlerësimi dhe performanca e mësimdhënësve është një problem i kamotshëm në sistemin e arsimit në Kosovë por deri më tani nuk ka pasur ndonjë iniciativë për zgjidhjen e këtij problemi.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-