Opoja.net

Përkujtojmë dëshmorin e kombit, Vahidin Hajrizi nga Kuklibegu

Përkujtojmë dëshmorin e kombit, Vahidin Hajrizi nga Kuklibegu

ME RASTIN E 30 VJETORIT TË ORGANIZIMIT TË PROTESTAVE “PËR MBROJTJEN E KUSHTETUTËS SË KOSOVËS”

Përkujtojmë dëshmorin e kombit, Vahidin Hajrizi nga Kuklibegu

Vahidin Hajrizi u lind më 22. 10. 1969 në Kuklibeg. Shkollën fillore e kreu në Bresanë, kurse të mesmen e vijoi në Dragash, në gjimnazin “Emin Duraku”
Gjatë kohës së grevës së minatorëve në Trepçë dhe solidarizimit të tërë Kosovës, në vitin 1988-89, edhe nxënësit e gjimnazit “Emin Duraku” të Dragashit kishin hyrë në grevë dhe po solidarizoheshin me minatorët e Treçpës. Fundja minatorët nuk po protestonin për interesa të veta përsonale, por e kishin ngritur zërin për interesin e përgjithshëm, kundër të keqes së madhe që po i kanosej Kosovës.

Protestat kish marrë hov në tërë Kosovën. Madje edhe nëpër shkolla fillore. Ishte kjo koha kur Sllobodan Millosheviqi po ngritej në skenë përmes shokëve të tij: Bogdan Trifunoviqit, Borisav Joviqit, Petar Graqaninit etj. Në një nga këto klasë që po protestonin në gjimnazin e Dragashit, ishte edhe nxënësi i shkëlqyer Vahidin Hajrizi. Ky së bashku me disa shokë të tij të klasës ishin më të zëshëm në këtë drejtim. Pushteti i atëhershëm dhe veglat e tij mblidhnin shënime për çdo gjë.

Vahidini si nxënës i shkollës së mesme ishte shumë aktiv në ngjarjet e vitit 1989, për ç’arsye disa herë u muar në pyetje e u maltertua. Edhe në ngjarjet e shkurtit të vitit 1989 aktivitetin nuk e ndali. Ishte ndër organizatorët kryesor të nxënësve të gjimnazit në këto ngjarje. Kështu ai kishte rënë në sy të agjentëve të UDB-së.

Pasi u muar disa herë në pyetje u përjashtua nga shkolla. Kësi soji nuk arriti të regjistrohet në fakultet. Pastaj shkon në shërbim ushtarak, në Sombor e pastaj në Divulje të Splitit. Në ushtri si pasojë e karakteristikave që ia kishin dërguar, kishin filluar ta marrin në pyetje vazhdimisht. Më 26 prill 1990 kthehet në arkivol me diagnozën “Mors suspensi violenti” (Vdekje e dhunshme varje). Me këtë ushtria kriminale jugosllave, thoshte se ai e kishte varur veten, por duke i patur parasysh karakteristikat e tija, veprimtarinë e tij, marrjen e vazhdueshme dhe presionin që i bëhej në biseda informative, si dhe faktin se shumë ushtarë shqiptarë ishin sjellur nëpër arkivole, është e qartë se është fjala për likuidim klasik. Çdo arsyetim në këtë drejtim është tentim i zbehtë për t’i mbuluar gjurmët e krimit.

Më në fund institucionet tona, nuk e lanë në harresë jetën dhe veprimtarinë e Vahidin Hajrizit, ku në prill të vitit 2017, u shpall dëshmor i kombit.

(Teksti i marrur nga Bedri Halimi, Fotografitë nga Kasam Muhameti)

Në Dragash, Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) ndihmon familjet në nevojë!

Opoja.net

Disa fshatra të Dragashit nesër mbesin pa rrymë

Opoja.net

Ambasadori i Bullgarisë, Hristo Gudjev viziton Komunën e Dragashit

Opoja.net
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net