Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

Opoja.net Opoja.net Kultura

Valtida Shukriu, e cila jeton në qytetin e Prizrenit në Kosovë, ekspozon dyer dhe dritare që ka mbledhur nga shtëpitë e shkatërruara në qytetin historik për katër vitet e fundit.

Në ekspozitën e titulluar “T’Pres N’Derë-Dritare”, projekt i realizuar me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës, Shukriu ka ekspozuar tetë dyer dhe katër dritare që datojnë nga shekulli i 19-të, konkretisht nga periudha osmane.

Duke folur për Anadolu Agency (AA), Shukriu tha se më shumë se 200 shtëpi historike me vlerë të trashëgimisë kulturore janë shkatërruar në Prizren dhe deklaroi se qëllimi i ekspozitës është ngritja e vetëdijes për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore.

Ajo thotë se këtë iniciativë e ndërmori për shkak të trishtimit që ka ndjerë nga rrënimi i shtëpive historike.

“Unë si individ, u përpoqa të krijoj vetëdije kolektive se këto dyer duhet të mbrohen pasi janë trashëgimi kulturore e Prizrenit dhe përfaqësojnë një periudhë të jetës sonë”, thekson Shukriu.

Shukriu tha se këto dyer historike të Prizrenit, me më shumë aksesorë, në përgjithësi i përkisnin një familjeje me reputacion më të lartë, me standard më të lartë të jetesës.

Duke folur për traditën e vendosjes së dy trokitësve të ndryshëm në dyert historike të Prizrenit, Shukriu shprehet: “Është çekiçi. Kur troket, ka një tingull shumë më të rëndë, dhe në periudhën e Perandorisë Osmane, është konsideruar si zile mashkullore. Në momentin kur ka trokitur dikush kështu, atëherë është ditur që përpara derës është një burrë dhe është dashur të çelet dera prej të zotit të shtëpisë. Ndërkaq, kjo këtu është hallka, parmaku ndryshe, si i kemi thënë në Prizrenin tonë, e cila konsiderohet si zile femërore. Ka një tingull shumë më të butë”.

Sipas Shukriut, këto vepra përfaqësojnë një civilizim që ka jetuar në Prizren.

“Shpresoj që do të kem bashkëpunëtorë të rinj, së paku në restaurimin e këtyre dyerve të vjetra, në të ardhmen, duke menduar t’ia fali Prizrenit një vlerë të trashëgimisë kulturore, që këto dyer të ekspozohen në një vend që mund të jetë i përshtatshëm për vizitat e të gjithë vizitorëve që vijnë në Prizren”, tha Shukriu.

Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

Prizren, ekspozitë dyersh dhe dritaresh që çojnë drejt historisë

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-