Si ishte i Dërguari ynë s.a.v.s

Kushtrim Guraj Kushtrim Guraj Artikuj

Ishte prej atyre që falte më së shumti…

Që nga koha kur ishte në Meke dhe përjetonte lloj lloj vuajtje dhe ofendime, Allahu i Madhërishëm e këshilloi: “E ti (Muhammed) sillu me zemërgjerësi”.(Hixhr, 85). Në këto situata udhëhiqej nga ideja e këtyre fjalëve: “Zoti im, Ti fale popullin tim, sepse ata në të vërtetë nuk dinë.” (Buhariu dhe Muslimi).

Allahu i Madhërishëm i tha: “Ti (Muhammed) trego mëshirë, urdhëro për mirë dhe hiqu prej të padijshmëve.” (A’raf, 199). Dhe, në të vërtete Muhamedi a.s. ishte njeriu që falte më së shumti dhe i tejkalonte gabimet dhe lëshimet e tjerëve. Aisheja r.a. për këtë ka thënë: “Pasha Zotin, i Dërguari i Allahut s.a.v.s asnjëherë nuk është hakmarrë për lëndimet që atij ia kanë bërë”. (Buhariu).

I Dërguari i Allahut s.a.v.s. ka thënë: “Njeriut që fal të tjerët, Allahu ia ngrit reputacionin.” (Muslimi).

Me moralin e tij, faljen dhe sjelljen e butë njerëzore, i Dërguari i Allahut s.a.v.s. arriti t’i përftoj zemrat e njerëzve si dhe arriti ta fitoj dashurinë dhe simpatinë e tyre.

Ua lehtësonte njerëzve

Allahu i Madhërishëm ka thënë: “Dhe Ne do të drejtojmë ty në më të lehtën. (A’la, 8). Që do të thotë, o Muhamed, Allahu do ta lehtësoj ta bësh dhe ta flasësh gjithë atë që është e mirë dhe do të shpall një ligj i cili është i lehtë dhe tolerant dhe ku nuk do të ketë vështirësi as për ty e as për ata që të ndjekin.

Dhe në të vërtetë i Dërguari i Allahut s.a.v.s në çdo rast ua lehtësonte njerëzve, ndërsa njerëzit i këshillonte: “Lehtësoni dhe mos vështirësoni.” (Buhariu)

Asnjëherë nuk i mungonte buzëqeshja

I Dërguari i Allahut kishte një fytyrë të gëzuar, ndërsa buzëqeshja asnjëherë nuk largohej nga buzët e tij. Xherir ibn Abdullah Bexheli r.a. ka thënë: “Që kur kam pranuar Islamin, i Dërguari i Allahut s.a.v.s asnjëherë nuk më ndaloi ta vizitoj dhe asnjëherë nuk më ka shikuar e të mos buzëqesh.” (Buhariu).

Gjithashtu shokëve të tij u tha: “Edhe buzëqeshja ndaj vëllaut tënd është sadaka.” (Tirmidhiu)

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-