Si të përqendroheni dhe të qëndroni të mprehtë?

Opoja.net Opoja.net Shëndeti

Ne jetojmë në një lak të zënë. Ne mashtrojmë jetën tonë mes familjes, punës, shëndetit dhe marrëdhënieve. Ne përpiqemi t’i mbajmë të gjithë të lumtur duke bërë shumë, por fakti mbetet se ne rrallë i bëjmë gjërat. Është njësoj si të shkelësh ujin ku përpiqesh të shënosh një listë detyrash nga lista jote e detyrave. Nëse mendoni për këtë, çështja aktuale nuk është koha, por fokusi dhe energjia jonë.

Ju hani, flini, zgjoheni dhe përsëritni pothuajse 90% të detyrave të ngjashme çdo ditë. Por e vërteta e ashpër është se nuk të çon askund produktiv. Kështu që njeriu mbetet i hutuar, e gjuan kanaçen në rrugë dhe fillon ta shtyjë.

Nëse ju mungon fokusi ose nuk keni energji të mjaftueshme, atëherë nuk do t’ju mjaftonte asnjë kohë. Në fakt, sipas një studimi të Harvardit, ne shpenzojmë rreth 47% duke endur mendjen tonë. [1]Pa fokusin dhe energjinë e duhur, nuk do të mësoni kurrë të kaloni kohën në mënyrë efektive.

Nëse doni të arrini më shumë me më pak kohë dhe energji, përdorni këtë udhëzues për të mprehur fokusin dhe përqendrimin tuaj sot.

I. Çfarë është fokusi dhe si funksionon
Ne mund ta përkufizojmë fokusin si aftësinë për të drejtuar vëmendjen tonë drejt një detyre në një mënyrë gjithëpërfshirëse, duke u përqëndruar në aspektet që lidhen me ose rezultatet.

Shumica e njerëzve e konsiderojnë fokusin për të matur se sa intensivisht mund të përqendroheni në diçka. Ky është një aspekt i tij, por nuk është e gjithë tabloja e fokusit.

Fokusi është një shtyllë kyçe në jetë, pasi është forca lëvizëse që përcakton kapacitetin e një personi.

Për t’u fokusuar, disa njerëz kërkojnë heshtje të plotë dhe një hapësirë ??pune pa rrëmujë. Disa kanë nevojë për muzikë ose një televizor me zë të lartë, ndërsa të tjerë kanë nevojë për kujtime personale, foto të njerëzve të dashur ose art që ka rëndësi personale në tavolinat e tyre për të arritur mendimin e duhur.

Nuk ka një qasje të vetme për të krijuar një mjedis pune produktiv. Ju duhet të kuptoni se çfarë funksionon më mirë për ju dhe ta krijoni atë hapësirë, edhe nëse duhet të shpenzoni disa para dhe përpjekje.

Nëse dëshironi të shmangni hyrjen në mendjen tuaj të koncepteve të gabuara, ju duhet një “mekanizëm frenimi”. Ky funksion supozohet se kryhet nga korteksi ventrolateral paraballor (VLPFC) [2], i vendosur menjëherë pas tempujve tuaj.

Pra, çfarë është fokusi?

Fokus = Produktivitet
Produktiviteti nuk është diçka që ndodh rastësisht. Fokusi është zemra e produktivitetit. Marrja e gjithçkaje që ju nevojitet dhe dëshironi të bëni, kërkon paramendim dhe planifikim dhe një burim të qëndrueshëm nxitjeje dhe fokusi.

Produktiviteti i referohet arritjes së rezultatit më të mirë në kohën më të shkurtër të mundshme. Nuk ka të bëjë me numrin e punëve që kryeni ose sa mirë është organizuar tavolina juaj.

Ju mund ta shpenzoni energjinë tuaj në mënyrë më efikase kur keni një fokus të fortë. Është më shumë sesa thjesht “të bësh më shumë në më pak kohë”. Gjithçka ka të bëjë me “bërjen më shumë, më të zgjuar dhe më të mirë, pavarësisht nga koha”, dmth., vëmendja e lartë ju ndihmon të arrini një rezultat të mirë pa marrë parasysh sa shumë apo pak kohë keni. Kjo është arsyeja pse personat me arritje të larta mund të marrin përfitime edhe kur koha është e kufizuar.

Kur fokusi juaj është i ndarë në shumë gjëra, ai nuk përqendrohet në asgjë. Ju mund të besoni se jeni të përqendruar në shumë gjëra njëkohësisht, por nuk është kështu. Truri i njeriut nuk është krijuar për të.

Shumica prej nesh janë programuar të besojnë se truri ynë është i aftë për përqendrime të shumëfishta, megjithëse fiziologjia e kundërshton këtë besim.

Fokus = Inteligjenca
Inteligjenca është aftësia për të interpretuar dhe zbatuar informacionin për të manipuluar rrethinën tuaj. Njerëzit intelektualë, mesatarisht, kanë një aftësi më të mirë për t’u përqendruar.

Në realitet, aftësia juaj për t’u përqendruar është një nga treguesit më të rëndësishëm të inteligjencës.

Ndërsa aftësia për të drejtuar vëmendjen tuaj dhe për të ushtruar forcë mendore quhet fokus. Ai përfshin atë që mendoni ose shmangni të menduarit, atë që vini re ose anashkaloni, atë që besoni për gjërat, sa kohë ju duhet për të kujtuar diçka, sa shpejt mund të gëlltisni dhe përvetësoni informacionin, etj.

Steelcase, një biznes zgjidhjesh në vendin e punës, anketoi më shumë se 10,000 punonjës në 17 vende dhe zbuloi se njerëzit më inteligjentë kishin më shumë vështirësi për t’u fokusuar. [4]Megjithatë, ata e kompensojnë atë me këmbënguljen e tyre dhe tendencën për të vazhduar edhe nëse situatat nuk janë të favorshme. Ato shtrihen përmes 20 skedave të hapura në mendjet dhe shfletuesit e tyre.

Kur fokusi juaj është i ndarë në shumë gjëra, ai nuk përqendrohet në asgjë. Ju mund të besoni se jeni të përqendruar në shumë gjëra njëkohësisht, por nuk është kështu. Truri i njeriut nuk është krijuar për të.

Fokusimi mposht fatkeqësinë
Përgjigja për të mbetur këmbëngulës dhe vendosmëri është qëndrueshmëria mendore. Na kujton atë që përmendëm fillimisht vetëm nuk do t’ju çonte shumë larg.

Vetëm nëse jeni të përqendruar te rezultati do të merrni një rezultat më të mirë. Ruajtja e fokusit në kohë të vështira do t’ju ndihmojë të gjeni zgjidhje më të mira për fatkeqësitë që ju pengojnë.

Po, forca mendore është e pazakontë pasi thjesht do të thotë që ju refuzoni të hiqni dorë nga kërkimi juaj për sukses. Sa prej nesh janë të gatshëm të ngulmojnë në një rrugë të vështirë pa u dorëzuar apo hequr dorë?

Kur na mungon rregulli në themelin e strukturës sonë të korporatës, nuk është e lehtë të ruajmë qëndrueshmërinë mendore të nevojshme për të lulëzuar. Ne krijojmë pengesën tonë për sukses nëse nuk i vendosim stresorët tanë të rëndësishëm në radhë të parë.

Ne mund të jemi të përgjegjshëm dhe të besueshëm vetëm nëse së pari merremi me stresorët tanë më të mëdhenj dhe më pas kalojmë te elementët më të orientuar nga detyra. Është më e lehtë dhe më efikase t’u caktoni të tjerëve detaje të orientuara nga detyra. Kjo na lejon të përqendrohemi në situata që kërkojnë vëmendje të menjëhershme.

Kur kemi frikë se mos dështojmë, është shumë e lehtë të kapemi pas detajeve të vogla që nuk kanë rëndësi, por që na bëjnë të ndihemi sikur po përparojmë. Mos lejoni që kjo t’ju ndodhë. Shmangia e asaj që është e nevojshme sepse është e frikshme nuk do t’ju ndihmojë të përparoni.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-