Opoja.net

Xhevdet Shaqiri, imam dhe lexuës i njohur i Kur’anit

Opoja Personazhe

NË VEND TË PËRKUJTIMIT
Xhevdet (Ajredin) Shaqiri (1923-2007)

U lind në Brodosanë të komunës së Dragashit. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, gjatë viteve të ’30-ta. Si i ri, u përkushtua ndaj mësimeve islame. Gjatë viteve të ’40-ta ndoqi mësimet edhe në “Medresenë e Brodosanës”. Kurse gjatë viteve 1952-1954, qe anëtar i komunitetit musliman në komunën e Dragashit. Gjatë viteve 1950-1966 shërbeu imam për ramazan në Drenoc të Malishevës. Viteve 1985-1987 ishte imam për xhyma në Rapqë të Dragashit. Kurse viteve 1988-1997 ishte imam poashtu për xhyma në Zaplluxhe të Dragashit.

Kishte zë të rrjedhshëm, dhe lexues i njohur i Kuranit F.L.. Shpeshher asistonte (për imam ose muezin) në xhaminë e vjetër të Brodosanës. Gëzonte respekt në rrethinen tonë, dhe në ceremoni të ndryshme familjare ftohej nga xhemati i Brodosanës dhe Kuklibegut.

10 vitet e fundit të jetës, i kaloi pranë shtëpisë së tij, njëherit ishte edhe punëtor i zellshëm. Pas një sëmundje, ndërroi jetë më 2007. Allahu e mëshiroft dhe e shpërbleft hoxhën me Xhenetin Firdeus.

(Për shkak se disa të dhëna të h. Xhevdetit i patëm siguruar me vonesë, kësisoi na mbeti pa e përfshirë në monografinë që e botuam më 2012).

 


© Opoja.net. Të gjithë të drejtat e mbrojtura.

Loading...

Mos i humb

DKA në Dragash në koordinim me MASHT edhe këtë vit ka vazhduar me trajnimin e mësimdhënësve

Opoja.net

Familja Kasami nga Bresana shëmbëlltyrë për të mirë!

Opoja.net

Pamje rrënqethëse nga lufta në rrethinën e Dragashit, kufomat e njerëzve në bunar e lumë

Opoja.net

Hidhen mbetjet e kafshëve në deponinë Zhur – Dragash, e cila është e destinuar për mbeturina të ngurta

Kushtrim Guraj

Zgjerimi dhe rehabilitimi i rrugës Zhur – Dragash – Brod

Opoja.net

Afrohen zgjedhjet, Kadri Veseli shkon në xhami…!

Kushtrim Guraj
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net