Gjashtë rregulla zvicerane të vozitjes që mund të mos i dini

Opoja.net Opoja.net Diaspora

Shumica e rregulloreve të drejtimit të automjetit janë të njëjta ose të ngjashme me ato në vendet e tjera dhe shoferët janë të vetëdijshëm për to – ose të paktën duhet të jenë të vetëdijshëm për to. Por disa rregulla zvicerane mbeten të paqarta.

Nëse keni jetuar dhe vozitni në Zvicër – ose edhe nëse jeni gati të zhvendoseni këtu – duhet të njiheni me rregullat e drejtimit në vend.

Kjo ka të bëjë veçanërisht me ato që janë më pak të njohura, por megjithatë mund t’i nënshtrohen një gjobe, shuma e së cilës do të varet nga kantoni/komuna ku jeni kapur.

Nëse përdorni syze për vozitje, duhet të mbani me vete një palë rezervë në makinë.

Arsyeja e këtij rregulli është e qartë dhe legjitime: nëse syzet që mbani ju thyhen dhe shikimi juaj është i dëmtuar, nuk do të jeni në gjendje të vozitni në mënyrë të sigurt.

Pasqyra e pasme duhet të jetë e papenguar

Pa marrë parasysh se sa e keqe ka erë brenda automjetit tuaj, është kundër ligjit të keni freskues ajri që varen nga pasqyra e pamjes së pasme.

I njëjti rregull shtrihet edhe për objektet e tjera që varen nga pasqyra – pendët e klubit të futbollit, rruaza të ndryshme ose çdo gjë tjetër që pengon shikimin tuaj të rrugës përpara.

Sipas ligjit, shoferi duhet të ketë një pamje të plotë dhe të papenguar 180° përpara.

E njëjta gjë vlen edhe për çdo ngjitës të vendosur në xhamin tuaj.

Përjashtimi i vetëm është vinjeta e detyrueshme e autostradës, e cila duhet të vendoset vetëm në një vend të caktuar – domethënë në pjesën e sipërme, të mesme të xhamit të përparmë.

Por tani që Zvicra ka vinjeta elektronike, dritarja juaj mund të jetë plotësisht e papenguar.

Në Zvicër, ju lejohet të përdorni borinë tuaj vetëm në situata emergjente – për shembull, për të paralajmëruar një shofer tjetër për një rrezik të afërt ose për të shmangur një aksident të afërt.

Rënia e borisë vetëm sepse klubi juaj i futbollit ka fituar një lojë nuk është një arsye e mirë – përveç nëse kombëtarja shënon një fitore – në atë rast mund të tolerohet.

Nëse ndiheni të lodhur gjatë vozitjes dhe dëshironi të bëni një sy gjumë, mos e bëni këtë mbi supe.

Përkundrazi, shkoni në zonën më të afërt të pushimit.

Përndryshe, ju mund të merrni një gjobë të madhe, siç tregon një rast i fundit: një shofer vendosi të ndalojë automjetin e tij për të marrë një sy gjumë atje.

Sipas prokurorit publik i cili merret me këtë përkujdes, personi është shpallur fajtor për “operim nga pakujdesia i mjetit motorik në gjendje të paaftë për të drejtuar”.

Ai mori një gjobë të pezulluar prej 10,000 frangash, transmeton albinfo.ch.

Ngrënia gjatë bllokimit në trafik

Disa vite më parë, një shofere e Cyrihut u gjobit prej 250 frangash për shkak se hëngri një briosh gjatë vozitjes.

Ndonëse kjo mund të duket e vogël, shumë kantone do të sanksionojnë shoferët e kapur në trafik.

Kjo për shkak se ngrënia ose pirja e pijeve të nxehta konsiderohet një rrezik për sigurinë rrugore, pasi ndërhyn në kontrollin e automjetit nga drejtuesi.

Pra, nëse ju godet uria ndërsa jeni duke vozitur, rezistoni dëshirës për të ngrënë. Sepse gjoba e rëndë që mund të merrni mund të jetë e vështirë për t’u tretur.

Rrugët malore

Disa rrugë malore në Zvicër janë jashtëzakonisht të ngushta dhe ju mund të pyesni veten se si një makinë mund të lëvizë me siguri në to, aq më pak dy, secila duke shkuar në drejtim të kundërt.

Megjithatë, këto rrugë janë dykahëshe, që do të thotë se sado e ngushtë të jetë, përsëri pritet të manovroni makinën tuaj në atë mënyrë që të lini shoferin tjetër t’ju kalojë.

Cili prej jush ka të drejtë kalimi varet nga kush përballet me rreziqe më të mëdha.

Zakonisht, makina e së cilës rrotat varen në mënyrë të pasigurt mbi një shkëmb ose një të çarë të pjerrët duhet të jetë e para që kalon.

Dhe kjo është një situatë ku askush nuk do t’ju fajësojë që i keni rënë borisë para se të arrini një kthesë të rrezikshme, për t’i lënë makinat që mund të udhëtojnë në drejtimin tuaj të dinë të ngadalësojnë shpejtësinë.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

Fjalë kyqe: ,
- Reklama-
- Reklama-