Opoja.net

A do ta prishë agjërimin e Ramazanit, vaksina për Covid-19?

Ekziston një konsensus shkencor në të gjithë botën se vaksinimi gjatë agjërimit nuk e komprometon agjërimin në muajin e Ramazanit.Ndërsa muaji i Ramazanit fillon më 13 prill, shumë myslimanë kanë filluar të pyesin nëse mund të bëjnë vaksinën Covid-19 ndërsa mbajnë agjërimin.Një numër i madh i vendeve kanë nisur fushatat e vaksinimit globalisht për të luftuar pandeminë dhe ata do të vazhdojnë të inokulojnë qytetarët e tyre pavarësisht Ramazanit. Por pyetja mbetet midis atyre që e vëzhgojnë, nëse pushkatimi shkel një agjërim.

Ja çfarë thonë dijetarët islamikë.“Nuk ka asnjë vitaminë ushqyese ose substancë ushqimore në asnjë vaksinë, përfshirë vaksinën Covid-19. Injektimi i një gjëje të tillë në trup nuk e prish agjërimin,” i tha Idris Bozkurt, një zyrtar i lartë i Drejtorisë së Çështjeve Fetare Turke (Diyanet), agjencisë turke të lajmeve Anadolu Agency.Gjatë Ramazanit, muslimanët nuk mund të hanë, pinë ose të kryejnë marrëdhënie seksuale nga shpërthimi i agimit deri në muzg.

Prof. Dr. Ahmet Yaman, i cili jep mësim në Fakultetin e Teologjisë në Universitetin Necmettin Erbakan, shpjegoi perspektivën Islame mbi agjërimin dhe vaksinimin.Yaman citoi një nga thëniet e Profetit Muhamed, i cili thotë:

“Nëse dëgjoni për një shpërthim murtaje në një vend, mos hyni në të; por nëse murtaja shpërthen në një vend kur ju jeni aty, mos u largoni nga ai vend “.Yaman tha se Islami vë një theks të veçantë në marrjen e masave që parandalojnë sëmundjet ngjitëse.Yaman thirri një tjetër nga thëniet e Profetit Muhamed, “Trajtohuni;

sepse Allahu gjithashtu ka krijuar një kurë për çdo sëmundje “.Yaman tha se vaksinat e krijuara për Covid-19 duhet të shihen në kontekstin e Haditheve (thëniet e Profetit). Ata që vendosin të mos e bëjnë vaksinën, tha ai, po shkelin edhe të drejtat e të gjithë shoqërisë dhe njerëzimit.“Vaksinat dhe injeksionet e tjera nuk e prishin agjërimin,” tha Yaman. “Agjërimi mund të prishet vetëm duke ngrënë dhe pirë dhe marrëdhënie seksuale. Vaksina Covid-19 nuk e prish agjërimin sepse nuk nënkupton marrjen e ushqimit ose vitaminës nga jashtë”.

Bie në 31 numri i pacientëve me COVID-19 që po trajtohen në spitalet e Kosovës

Merlinda Guraj

Infeksionet e lidhura me diabetin

Merlinda Guraj

Izet Sadiku ka dhënë dorëheqje nga U.D i drejtorit të Klinikës Infektive

Merlinda Guraj
Agjencia e Lajmeve
www.opoja.net